Wat is uw energieverbruik?

Het eerste wat u moet doen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen is uw huidige energieverbruik in kaart brengen. Kijk naar uw elektriciteitsrekeningen van het afgelopen jaar en noteer het gemiddelde maandelijkse verbruik in kilowattuur (kWh). Dit geeft u een idee van hoeveel energie uw zonnepanelen moeten kunnen opwekken om aan uw behoeften te voldoen.

Wat is het vermogen van de zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Het geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden, meestal gemeten bij een standaard zonlichtniveau. Het vermogen van zonnepanelen varieert, maar typische panelen hebben een vermogen van 250 Wp tot 400 Wp.

In welke richting worden de zonnepanelen geplaatst?

De hoeveelheid zonlicht die uw zonnepanelen ontvangen is afhankelijk van de richting waarin de zonnepanelen zijn opgesteld. Bekijk het aantal zonuren gedurende het jaar voor uw zonnepanelen in Nederland. Aan de hand hiervan kunt u inschatten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en wat de beste richting voor uw zonnepanelen is.

Opbrengst van de zonnepanelen berekenen

Wanneer u het vermogen weet kunt u berekenen wat de opbrengst van de zonnepanelen is.

De opbrengst van uw zonnepanelen berekenen kan met de volgende formule: Opbrengst = aantal panelen x wattpiek per paneel x opbrengstfactor

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoewel panelen met hogere efficiëntie doorgaans duurder zijn, kunnen ze meer energie produceren op een beperkte dakoppervlakte. Houd ook rekening met de oriëntatie en hellingshoek van uw dak, omdat dit van invloed kan zijn op de prestaties van de panelen.

Bepaal hoeveel zonnepanelen u nodig heeft

Bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, vereist een grondige analyse van uw energieverbruik, het vermogen van de panelen, de zoninstraling op uw locatie en uw persoonlijke doelstellingen en budget. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen die uw specifieke situatie kan beoordelen en u kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Met de juiste hoeveelheid zonnepanelen kunt u profiteren van duurzame energie en uw ecologische voetafdruk verkleinen, terwijl u tegelijkertijd kunt genieten van besparingen op uw energierekening.

Hoeveel zonnepanelen aan de hand van uw stroomverbruik

Jaarlijks stroomverbruik Aantal zonnepanelen
1000 kWh 4
1500 kWh 5
2000 kWh 6
2500 kWh 8
3000 kWh 10
3500 kWh 12
4000 kWh 14
4500 kWh 16
5000 kWh 18
5500 kWh 20
6000 kWh 24
10000 kWh 40

Doelstellingen en budget

Uw persoonlijke doelstellingen en budget spelen ook een rol bij het bepalen van het aantal zonnepanelen. Wilt u volledig zelfvoorzienend zijn en al uw energiebehoefte met zonnepanelen dekken, of wilt u slechts een deel van uw energieverbruik compenseren? Het budget dat u beschikbaar heeft voor de installatie is natuurlijk ook van belang om te bepalen hoeveel zonnepanelen u gaat plaatsen.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bent u benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan raden we u aan om offertes te vergelijken via onze website. De prijs verschilt per installatie en installatiebedrijf. Geen klus is hetzelfde waardoor het bepalen van de prijs niet altijd even makkelijk is. Via onze website kunt u eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende specialisten. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw aankoop!