Hoeveel zonnepanelen bij stroomverbruik van 1500 kWh?

Wanneer u zich afvraagt hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor een stroomverbruik van 1500 kWh, moet u een aantal belangrijke factoren in overweging nemen. De hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft, hangt namelijk af van de gemiddelde jaarlijkse opbrengst per paneel. In Nederland wekken zonnepanelen gemiddeld ongeveer 187,5 kWh per m² per jaar op. Een standaard zonnepaneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1,6 m² en wekt gemiddeld 300 kWh op per jaar. Om 1500 kWh per jaar op te wekken, zou u bij deze berekening dus ongeveer 5 zonnepanelen nodig hebben, afhankelijk van de specifieke opbrengst van de panelen die u kiest.

Hoeveel zonnepanelen passen er op het dak?

De vraag hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, is minstens zo belangrijk als het berekenen van de benodigde hoeveelheid om uw energieverbruik te dekken. Dit hangt af van de grootte van uw dak en eventuele obstakels zoals schoorstenen of dakkapellen. Een gemiddeld zonnepaneel neemt ongeveer 1,6 m² in beslag, dus voor elke 10 m² dakoppervlak kunt u ongeveer 6 panelen plaatsen. U moet ook rekening houden met de oriëntatie van uw dak en de hellingshoek, aangezien deze de effectieve ruimte voor het plaatsen van panelen kunnen beïnvloeden. Een gedetailleerde inspectie door een specialist kan u een nauwkeurige schatting geven van het aantal panelen dat u optimaal op uw dak kunt plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 1500 kWh?

Opbrengst van 5 zonnepanelen

Stel, u laat 5 zonnepanelen plaatsen, dan is het handig om van te voren te weten wat de opbrengst is. Met de eerder genoemde gemiddelde opbrengst van 187,5 kWh per m² per jaar, zou een enkel paneel ongeveer 300 kWh per jaar genereren. Vermenigvuldigd met 5, komt dit neer op een totale jaarlijkse opbrengst van ongeveer 1500 kWh. Dit betekent dat 5 zonnepanelen een significant deel van het stroomverbruik van 1500 kWh kunnen dekken. Om uw exacte besparing te berekenen, kunt u offertes vergelijken en zo tot wel 40% besparen op de installatiekosten van zonnepanelen.

Richting van het dak

De oriëntatie van uw dak is cruciaal voor de opbrengst van zonnepanelen. Voor de beste richting voor zonnepanelen wordt over het algemeen aangeraden om deze op het zuiden te richten, met een optimale hellingshoek tussen de 30 en 40 graden. Echter, zelfs een oriëntatie op het oosten of westen kan nog steeds een goede opbrengst opleveren. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de hoeveelheid direct zonlicht en de verspreiding ervan gedurende de dag. Een professionele installateur kan u adviseren over de beste positie voor uw zonnepanelen, rekening houdend met alle relevante factoren zoals dakoriëntatie, hellingshoek en de aanwezigheid van schaduw.