Hoeveel zonnepanelen bij stroomverbruik van 5500 kWh?

Heeft u een jaarlijks stroomverbruik heeft van 5500 kWh? Het is van essentieel belang om nauwkeurig te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om aan uw energiebehoefte te voldoen. Een gemiddeld zonnepaneel in Nederland wekt ongeveer 250 tot 300 kWh per jaar op. Uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 275 kWh per paneel, zou u ongeveer 20 zonnepanelen nodig hebben om uw volledige stroomverbruik te dekken. Het is echter belangrijk om een nauwkeurige berekening te maken, aangezien de daadwerkelijke opbrengst afhankelijk is van diverse factoren zoals de oriëntatie van uw dak en de aanwezigheid van schaduw. Voor meer informatie kunt u onze gedetailleerde gids over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft raadplegen.

Hoeveel zonnepanelen passen er op het dak?

Het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen is niet alleen afhankelijk van uw energiebehoefte, maar ook van de beschikbare ruimte op uw dak. De afmetingen van een standaard zonnepaneel zijn ongeveer 1,6 vierkante meter. Om 20 zonnepanelen te plaatsen, heeft u dus minimaal 32 vierkante meter dakoppervlak nodig. Daarbij moet u rekening houden met de nodige ruimte voor een optimale plaatsing en eventuele obstakels zoals dakramen of schoorstenen. Het is van belang dat u een specialist raadpleegt die uw dak kan inspecteren en een plan kan opstellen voor de meest efficiënte inrichting. Zo zorgt u ervoor dat elke vierkante meter van uw dak optimaal benut wordt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5500 kWh?

Opbrengst van 20 zonnepanelen

Stel, u besluit om 20 zonnepanelen te plaatsen om zeker te zijn dat u voldoende energie opwekt, dan zou de totale opbrengst bij een gemiddelde van 275 kWh per paneel uitkomen op 5.500 kWh per jaar. Dit is precies uw jaarlijkse verbruik van 5500 kWh, wat betekent dat u mogelijk energie terug kunt leveren aan het net en zo nog meer kunt besparen op uw energierekening. De exacte terugverdientijd en de opbrengst van uw zonnepanelen hangen af van diverse factoren, zoals subsidies, de kostprijs van de panelen, en de energieprijs. Door offertes te vergelijken, kunt u tot wel 40% besparen op de aanschaf van zonnepanelen en de installatiekosten.

Richting van het dak

De richting en de hellingshoek van uw dak zijn cruciaal voor het maximaliseren van de opbrengst van uw zonnepanelen. In Nederland is de ideale situatie wanneer uw zonnepanelen op het zuiden gericht zijn onder een hoek van ongeveer 35 graden. Echter, ook een oriëntatie op het zuidoosten of zuidwesten kan nog steeds een zeer goede opbrengst realiseren. Als uw dak niet de ideale ligging heeft, hoeft dat geen probleem te zijn; er zijn vaak mogelijkheden om de opstelling van de panelen zo te optimaliseren dat u toch van een hoge opbrengst kunt genieten. Voor meer informatie over de beste oriëntatie en plaatsing van uw zonnepanelen, kunt u onze pagina over de beste richting voor zonnepanelen bezoeken.