Het aantal zonuren kan verschillen per provincie

Het aantal zonuren per provincie kan verschillen. Dit verschil heeft invloed op de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen opbrengen. Aan de kust zoals in Zeeland en Noord-Holland, geniet men doorgaans van meer zonuren dan in het binnenland. Dit komt door het open landschap en de geringere bewolking. Echter, ook in provincies met minder zonuren, zoals Limburg of Drenthe, kan de investering in zonnepanelen nog steeds zeer rendabel zijn dankzij de efficiëntie van moderne zonnepanelen. Het is slim om lokale experts te raadplegen die u kunnen adviseren over de verwachte opbrengst in uw specifieke situatie.

In welke richting legt u de zonnepanelen?

De richting van uw zonnepanelen en de hellinghoek van uw dak zijn cruciale factoren voor het bepalen van de opbrengst van uw zonnepanelen. Idealiter worden zonnepanelen op het zuiden gericht geplaatst, onder een hoek van 35 graden om zo het meeste zonlicht op te vangen. Toch kan het zelfs met een oostelijke of westelijke oriëntatie rendabel zijn om zonnepanelen te plaatsen. Het rendementsverlies ten opzichte van een zuidelijke oriëntatie is vaak beperkt en kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld meer panelen te plaatsen. Het is aan te raden om meerdere offertes te vergelijken en het werkt te laten uitvoeren door een gespecialiseerde installateur.

Zon in de lente

De lente is een uitstekende periode voor zonnepanelen, omdat de zon hoger aan de hemel staat en de dagen langer worden. Dit betekent dat uw zonnepanelen meer uren zonlicht kunnen omzetten in energie. Het is ook de tijd van het jaar waarin de temperaturen vaak nog niet te hoog zijn. Zonnepanelen werken namelijk het beste bij koele, zonnige omstandigheden. Daarom is het belangrijk om al vroeg in de lente uw zonnepanelen schoon te maken en te zorgen dat ze klaar zijn om de toename van zonlicht te benutten. Zo zorgt u voor een maximale opbrengst zonne-energie in deze bloeiperiode.

Hoeveel zonuren in uw woonplaats?

De hoeveelheid zonuren in april kan sterk verschillen afhankelijk van waar u woont. Gemiddeld genomen heeft Nederland in de maand april ongeveer 177 zonuren, maar dit getal kan afwijken als we kijken naar specifieke regio’s. voor een nauwkeurig beeld kunt lokale klimaatgegevens van het KNMI bekijken. Deze informatie kan hulp bieden bij het inschatten van de opbrengst van uw zonnepanelen.