Het aantal zonuren kan verschillen per provincie

Het aantal zonuren in Nederland kan verschillen, afhankelijk van de regio waar u woont. In de kustgebieden, waar de lucht vaak helderder is, kan men bijvoorbeeld meer zonuren verwachten dan in het binnenland. Zo kan er verschil zijn in de opbrengst van zonnepanelen per provincie. Dit heeft invloed op de efficiëntie van uw zonnepanelen en dus op hoe snel u uw investering terugverdient.

In welke richting legt u de zonnepanelen?

De richting waarin u de zonnepanelen plaatst, is cruciaal voor de energieopbrengst. Idealiter worden zonnepanelen op het zuiden geplaatst, omdat ze dan de meeste zonuren ontvangen. Echter, een oost-west opstelling kan ook voordelig zijn om meer spreiding in de energieopwekking gedurende de dag te hebben. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht, wat verschilt per oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen. Laat u adviseren door experts op het gebied van zonne-energie en vergelijk het aanbod.

Meer zon in de zomer

In de zomermaanden kunt u profiteren van een toename in zonuren, wat natuurlijk gunstig is voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Juni is bijvoorbeeld één van de maanden met de meeste zonuren waardoor u een grotere besparing heeft op uw energierekening. Door de langere dagen en de hogere stand van de zon aan de hemel, kunnen uw zonnepanelen optimaal presteren.

Hoeveel zonuren in uw woonplaats?

Het aantal zonuren in uw specifieke woonplaats is handig om de opbrengst van uw zonnepanelen te kunnen inschatten. Gemiddeld genomen heeft Nederland in juni ongeveer 200 zonuren. Lokale klimaatgegevens van het KNMI kunnen u echter een meer nauwkeurig beeld geven van wat u kunt verwachten.