Het aantal zonuren kan verschillen per provincie

Het aantal zonuren in Nederland kan variëren afhankelijk van de regio waar u woont. In de kustprovincies zijn er over het algemeen meer zonuren dan in het oosten of zuiden van het land. Deze verschillen kunnen invloed hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen. Daarom is het verstandig om inzicht te krijgen van de gemiddelde zonuren in uw provincie.

In welke richting legt u de zonnepanelen?

De richting van zonnepanelen is cruciaal voor een maximale energieopbrengst. In Nederland is het ideaal om zonnepanelen naar het zuiden te richten met een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Dit zorgt ervoor dat de panelen gedurende de dag het meeste zonlicht vangen. Een afwijking naar het zuidoosten of zuidwesten is echter ook mogelijk en kan nog steeds zorgen voor een zeer hoge opbrengst. Mocht uw dak niet de juiste hellingshoek hebben, wees dan niet ontmoedigd. Moderne zonnepanelen zijn efficiënt genoeg om ook bij minder ideale omstandigheden een behoorlijke energieopbrengst te leveren.

Zon in de herfst

Hoewel de zon in de zomermaanden het meest intens is, blijven zonnepanelen ook in de herfst elektriciteit produceren. In november nemen de zonuren af en zijn de dagen korter, maar dankzij de vooruitgang in de technologie van zonnepanelen blijft de efficiëntie relatief hoog. Het is belangrijk om te realiseren dat zonnepanelen niet alleen afhankelijk zijn van direct zonlicht, maar ook functioneren met diffuus licht op bewolkte dagen. De positie en hoek van uw zonnepanelen spelen de belangrijkste rol in de energieproductie gedurende het hele jaar.

Hoeveel zonuren in uw woonplaats?

Het aantal zonuren in uw woonplaats speelt een belangrijke rol voor het rendement van uw zonnepanelen. In november varieert het aantal zonuren in Nederland gemiddeld tussen de 50 en 85 uren. Dit is echter afhankelijk van uw woonplaats. Wilt u weten hoeveel zonuren er specifiek in uw woonplaats zijn en wat de opbrengst van uw zonnepanelen en de terugverdientijd van uw investering is? Selecteer uw woonplaats in het overzicht op zonnepanelen in Nederland en lees meer over de zonuren in uw regio.