Het aantal zonuren kan verschillen per provincie

Het aantal zonuren is niet overal hetzelfde. In de kustprovincies, zoals Zeeland en Noord-Holland, profiteert u doorgaans van meer zonuren dan in het oosten en zuiden van het land. Dit komt door het aan de zee gelegen klimaat waar wolken vaak eerder breken aan de kust. Dit zorgt voor meer direct zonlicht aan de kust. Door rekening te houden met de verschillen in zonuren, kunt u een betere keuze maken over waar en hoe u uw zonnepanelen het beste kunt plaatsen.

In welke richting legt u de zonnepanelen?

De richting van uw zonnepanelen is van cruciaal belang voor de energieopbrengst. Idealiter worden zonnepanelen gericht op het zuiden geplaatst voor een maximale hoeveelheid zonlicht. Echter, zonnepanelen naar het oosten of westen gericht zijn ook zeer effectief, vooral als u meer energie verbruikt in de ochtend of avond. De hellingshoek van de panelen moet ook optimaal zijn ingesteld, zodat ze gedurende het jaar zoveel mogelijk zonlicht opvangen.

Zon in de herfst

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen effectief zijn in de zomer, maar ook in de herfst zullen ze aanzienlijk energie opwekken. Hoewel de dagen korter worden en het weer omslaat, is er nog steeds voldoende zonlicht beschikbaar om uw panelen te voeden. In september kunt u nog steeds genieten van een goede hoeveelheid zonuren, vooral als uw panelen optimaal zijn geplaatst en onderhouden. Het is wel zo dat de opbrengst in de herfst lager zal zijn dan in de zomer. Met de juiste installatie en onderhoud kunnen uw zonnepanelen echter blijven bijdragen aan een lagere energierekening en het verminderen van CO2-uitstoot.

Hoeveel zonuren in uw woonplaats?

Hoeveel zonuren in september kan ik verwachten in mijn woonplaats? Gemiddeld genomen heeft Nederland in september ongeveer 150 zonuren, maar dit kan variëren afhankelijk van uw locatie. Het KNMI biedt gedetailleerde zonurenstatistieken per regio, die u kunnen helpen een beter beeld te krijgen van de energieopbrengst. Door deze gegevens te vergelijken met uw energiebehoeften en de capaciteit van de zonnepanelen, kunt u een nauwkeurige schatting maken van uw besparing. Vergeet niet dat het vergelijken van offertes van verschillende aanbieders u zal helpen om tot wel 40% te besparen bovenop de besparing aan stroomkosten.