Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?” is een vraag die veel mensen zich stellen voordat zij zonnepanelen aanschaffen. Met hoeveel zonnepanelen op uw dak behaalt u deze opbrengt? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de efficiëntie van het systeem. Laten we de stappen één voor één doornemen om een duidelijk beeld te krijgen van het benodigde aantal zonnepanelen

Stap 1: Bepaal uw energieverbruik

Voordat u het aantal zonnepanelen kunt berekenen, moet u uw jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) kennen. Kijk naar uw elektriciteitsrekeningen van het afgelopen jaar om een idee te krijgen van uw totale jaarlijkse energieverbruik. Laten we aannemen dat uw energieverbruik 3500 kWh per jaar bedraagt.

Stap 2: Bereken de opbrengst per zonnepaneel

De energieopbrengst van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek (Wp), wat het maximale vermogen aangeeft dat een zonnepaneel onder standaard testcondities kan produceren. In Nederland kan de opbrengst van een zonnepaneel worden geschat door het vermogen in Wattpiek te vermenigvuldigen met een factor van 0,85 om het aantal kilowattuur (kWh) te berekenen dat het paneel jaarlijks kan opwekken. Standaard zonnepanelen hebben meestal een vermogen van ongeveer 370 Wp, wat overeenkomt met een geschatte jaarlijkse opbrengst van 315 kWh.

Om een betere schatting van de opbrengst te krijgen, kunt u hier zelf de opbrengst van uw zonnepanelen berekenen. De tool houdt rekening met factoren zoals locatie, hellingshoek, oriëntatie en schaduw. Een professionele zonnepaneelinstallateur kan u overigens nog beter helpen bij het uitvoeren van een gedetailleerde opbrengstberekening op basis van uw locatie.

Stap 3: Bereken het aantal zonnepanelen

Nu we weten dat een gemiddeld zonnepaneel ongeveer 315 kWh per jaar kan opwekken, kunnen we het aantal benodigde panelen berekenen om een jaarlijkse energieopbrengst van 3500 kWh te bereiken. De berekening is eenvoudig: deel het gewenste energieverbruik (3500 kWh) door de geschatte opbrengst per zonnepaneel (315 kWh). In dit geval zou u ongeveer 11 panelen nodig hebben om aan uw energiebehoefte te voldoen.

Houd er rekening mee dat deze berekening gebaseerd is op gemiddelden en dat andere factoren, zoals schaduw, hellingshoek en oriëntatie van uw dak, van invloed kunnen zijn op de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen. Het is raadzaam om een professionele zonnepaneelinstallateur te raadplegen om voor advies op basis van uw specifieke situatie.

Jaarlijkse opbrengst van 3500 kWh

Om een jaarlijkse energieopbrengst van 3500 kWh te bereiken, heeft u naar schatting ongeveer 11 zonnepanelen nodig met een vermogen van ongeveer 370 Wp per paneel. Deze schatting is gebaseerd op een geschatte jaarlijkse opbrengst van 315 kWh per zonnepaneel. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die de opbrengst van zonnepanelen kunnen beïnvloeden en om professioneel advies in te winnen voor een nauwkeurigere berekening. Zonnepanelen kunnen een duurzame en kosteneffectieve manier zijn om in uw energiebehoefte te voorzien en bij te dragen aan een groenere toekomst.

zonnepanelen 3500kWh