Hoeveel zonnepanelen per m2

Hoeveel zonnepanelen per m2 of op het dak kunnen is een vraag die veel mensen stellen. Zonnepanelen zijn razend populairder als een duurzame en kosteneffectieve manier om elektriciteit op te wekken. Bij het overwegen van de installatie van zonnepanelen op uw dak is het belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen er daadwerkelijk op uw dak passen. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: hoeveel zonnepanelen per m2?

De invloed van het type zonnepaneel

Het aantal zonnepanelen dat u kunt installeren per vierkante meter wordt beïnvloed door het type zonnepaneel dat u kiest. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, zoals monokristallijne, polykristallijne en dunne film panelen. Elk type heeft zijn eigen fysieke afmetingen en vermogensniveaus, wat zorgt voor variaties in de opbrengst per paneel.

  • Monokristallijne zonnepanelen: Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van één kristalstructuur, wat resulteert in een uniforme en efficiënte energieopwekking. Ze hebben meestal een diepzwarte kleur en hebben de hoogste efficiëntiepercentages van alle soorten panelen. Vanwege hun hogere efficiëntie kunnen monokristallijne zonnepanelen over het algemeen meer vermogen genereren per vierkante meter in vergelijking met andere panelen.
  • Polykristallijne zonnepanelen: Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van meerdere kristallen en hebben een kenmerkende blauwe kleur. Hoewel ze iets lager in efficiëntie zijn dan monokristallijne panelen, zijn ze nog steeds een populaire keuze vanwege hun betaalbaarheid. De fysieke afmetingen van polykristallijne panelen zijn vergelijkbaar met die van monokristallijne panelen, en ze kunnen een vergelijkbaar aantal panelen per vierkante meter bevatten.
  • Dunne film zonnepanelen: Dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van lichtgewicht materialen zoals amorf silicium of cadmiumtelluride. Ze hebben een lagere efficiëntie dan kristallijne panelen, maar bieden flexibiliteit in termen van installatie op verschillende oppervlakken. Dunne film panelen hebben over het algemeen grotere fysieke afmetingen dan kristallijne panelen en kunnen dus minder panelen per vierkante meter bevatten.
  • Glas-glas zonnepanelen: Glas-glas zonnepanelen zijn een relatief nieuwe en geavanceerde variant in de zonnepanelenmarkt. Ze hebben, zoals de naam al aangeeft, een glazen toplaag aan zowel de voor- als achterkant. Dit in tegenstelling tot traditionele zonnepanelen die een kunststof achterkant hebben. Het gebruik van glas aan beide zijden zorgt voor extra duurzaamheid, bescherming tegen vocht en verhoogde stabiliteit.

Het vermogen en de afmetingen van zonnepanelen

De fysieke afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren, maar gemiddeld hebben ze een vermogen van ongeveer 250-400 watt per paneel. Standaardafmetingen van zonnepanelen zijn meestal ongeveer 1,65 meter bij 1 meter. Dit betekent dat een enkel zonnepaneel ongeveer 1,65 vierkante meter in beslag neemt.

Vermogensniveaus van zonnepanelen

Gemiddeld hebben zonnepanelen een vermogen van ongeveer 250-400 watt per paneel. Het vermogen van een paneel wordt bepaald door de efficiëntie van de zonnecellen en de totale oppervlakte van het paneel. Panelen met een hoger vermogen kunnen meer elektriciteit genereren in vergelijking met panelen met een lager vermogen.

Het vermogen van zonnepanelen is een belangrijke factor bij het berekenen van het aantal panelen dat op een bepaald oppervlak past. Door het totale vermogen van de gewenste installatie te delen door het vermogen per paneel, krijgt u een indicatie van het aantal panelen dat nodig is.

Het belang van de ruimte tussen zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dak moet er voldoende ruimte tussen de panelen worden gelaten om schaduwen te voorkomen en optimale zonblootstelling te garanderen. Dit betekent dat er een bepaalde tussenruimte tussen de panelen moet zijn. Gemiddeld wordt er vaak een tussenruimte van ongeveer 10-15 centimeter tussen de panelen aangehouden.

Factoren die van invloed zijn op de dichtheid van zonnepanelen

Verschillende factoren kunnen de uiteindelijke dichtheid van zonnepanelen op een bepaald dak beïnvloeden. Enkele belangrijke factoren zijn:

  • Dakhelling: De helling van uw dak kan invloed hebben op de efficiëntie en plaatsingsmogelijkheden van zonnepanelen. Bij een steil dak kan de ruimte tussen de panelen kleiner zijn dan bij een plat dak.
  • Oriëntatie en schaduw: De oriëntatie van uw dak ten opzichte van de zon en de aanwezigheid van schaduw kunnen de plaatsingsmogelijkheden van zonnepanelen beperken. Schaduw van omliggende gebouwen, bomen of andere obstakels kan de opbrengst van zonnepanelen verminderen en vereist mogelijk grotere tussenruimtes.
  • Dakoppervlakte: De totale beschikbare dakoppervlakte bepaalt uiteraard het maximale aantal zonnepanelen dat u kunt installeren. Een groter dakoppervlak biedt meer ruimte voor panelen.

Aantal zonnepanelen per m2 berekenen

Om het aantal zonnepanelen per vierkante meter te berekenen, moet u rekening houden met de afmetingen van de panelen, de tussenruimte en andere factoren die van invloed zijn op de plaatsingsmogelijkheden. Een professionele zonnepaneelinstallateur kan u helpen bij het nauwkeurig berekenen van het maximale aantal panelen dat op uw dak past.

Afmetingen van zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren, maar gemiddeld hebben ze een standaardafmeting van ongeveer 1,65 meter bij 1 meter. Het is belangrijk om deze afmetingen in overweging te nemen bij het bepalen van het aantal panelen dat op een bepaald oppervlak past. De beschikbare ruimte op uw dak bepaalt mede hoeveel panelen u kunt installeren.

Voorbeeldberekening

Stap 1: Verzamel de gegevens

  • Afmetingen van een zonnepaneel: Laten we aannemen dat een zonnepaneel een afmeting heeft van 1,65 meter bij 1 meter, wat resulteert in een oppervlakte van 1,65 vierkante meter.
  • Beschikbare ruimte op het dak: Laten we zeggen dat u een dakoppervlak heeft van 50 vierkante meter dat geschikt is voor zonnepanelen.

Stap 2: Bereken het aantal zonnepanelen op het dak

Om het aantal zonnepanelen dat op uw dak past te berekenen, deelt u de beschikbare ruimte op het dak door de oppervlakte van een zonnepaneel en deelt u dit getal weer door het aantal beschikbare ruimte op het dak:

Aantal panelen op het dak = Beschikbare ruimte op het dak / Oppervlakte van een zonnepaneel

In ons voorbeeld is één zonnepaneel 1,65 vierkante meter:

Aantal panelen op het dak = 50 vierkante meter / 1,65 vierkante meter

Aantal panelen op het dak ≈ 30,3 panelen

Op basis van deze berekening zou u ongeveer 30 zonnepanelen kunnen installeren per vierkante meter van uw beschikbare dakoppervlak.

Stap 3: Bereken het aantal zonnepanelen per m2

Om het aantal zonnepanelen per vierkante meter te berekenen, deelt u de beschikbare ruimte op het dak door de oppervlakte van een zonnepaneel en deelt u dit getal weer door het aantal beschikbare ruimte op het dak:

Aantal panelen op het dak = Beschikbare ruimte op het dak / Oppervlakte van een zonnepaneel

In ons voorbeeld is één zonnepaneel 1,65 vierkante meter:

Aantal panelen op het dak = 50 vierkante meter / 1,65 vierkante meter

Aantal panelen op het dak ≈ 30,3 panelen

Aantal panelen per vierkante meter = Aantal panelen op het dak / vierkante meter dak

In ons voorbeeld is het dak 50 vierkante meter:

Aantal panelen per vierkante meter = 30 panelen / 50 vierkante meter

Aantal panelen per vierkante meter = 0,6

Het is belangrijk op te merken dat deze berekening een ruwe schatting is en dat er andere factoren kunnen zijn die van invloed zijn op het werkelijke aantal zonnepanelen dat op uw dak past. Bijvoorbeeld, tussenruimte, dakoriëntatie, schaduwval, dakranden en andere obstakels kunnen invloed hebben op de daadwerkelijke plaatsingsmogelijkheden.

Nauwkeurige berekening door een professional

Het berekenen van het exacte aantal zonnepanelen per vierkante meter vereist expertise en ervaring. Een professionele zonnepaneelinstallateur beschikt over de kennis en tools om een nauwkeurige berekening te maken op basis van uw specifieke situatie. Zij kunnen rekening houden met de afmetingen van de panelen, de tussenruimte en andere relevante factoren om het maximale aantal panelen op uw dak te bepalen.

Aantal zonnepanelen per m2

Het aantal zonnepanelen dat u per vierkante meter kunt installeren, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type zonnepaneel, de afmetingen, de tussenruimte en de kenmerken van uw dak. Het is raadzaam om een professionele zonnepaneelinstallateur te raadplegen om de optimale plaatsing en dichtheid van zonnepanelen op uw specifieke dak te bepalen. Door deze informatie te verkrijgen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen en profiteren van de maximale opbrengst van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen per m2