Wat zijn micro-omvormers?

Bij het overwegen van de installatie van zonnepanelen komt u misschien de term “micro-omvormers” tegen. Maar wat zijn micro-omvormers eigenlijk en hoe verschillen ze van de traditionele stringomvormers? In deze blogpost zullen we de werking, voordelen en toepassingen van micro-omvormers bespreken, zodat u een beter begrip krijgt van deze technologie en kunt bepalen of het geschikt is voor uw zonnepanelensysteem.

Werking van micro-omvormers:

Micro-omvormers zijn kleine omvormers die direct aan elk zonnepaneel worden gekoppeld. In tegenstelling tot stringomvormers, waarbij meerdere panelen op één omvormer worden aangesloten, heeft elk paneel zijn eigen micro-omvormer. Deze omvormers zetten de gelijkstroom (DC) die door elk zonnepaneel wordt geproduceerd om in bruikbare wisselstroom (AC) voor uw elektrische apparaten en het elektriciteitsnet.

Voordelen van micro-omvormers:

  • Verbeterde energieopbrengst: Een van de belangrijkste voordelen van micro-omvormers is dat ze de energieopbrengst van uw zonnepanelen kunnen maximaliseren. Omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, kan elk paneel onafhankelijk werken, zelfs als er schaduwval is op één of enkele panelen. Dit betekent dat schaduw of vuil op één paneel de prestaties van de andere panelen niet beïnvloedt.
  • Monitoring op paneelniveau: Met micro-omvormers kunt u de prestaties van elk zonnepaneel individueel controleren en monitoren. Dit geeft u gedetailleerd inzicht in de energieopbrengst van elk paneel en maakt het gemakkelijker om eventuele problemen, zoals verminderde prestaties, snel op te sporen.
  • Flexibiliteit bij installatie: Micro-omvormers bieden meer flexibiliteit bij de installatie van zonnepanelen. Omdat elk paneel afzonderlijk wordt aangesloten, kunt u de panelen op verschillende dakvlakken of in verschillende oriëntaties installeren, wat handig kan zijn als uw dak niet optimaal georiënteerd is voor zonne-energie.

Toepassingen en geschiktheid:

Micro-omvormers zijn vooral geschikt voor situaties waarbij de opbrengst van zonnepanelen kan worden beïnvloed door schaduw, vuil of verschillende oriëntaties. Ze zijn ideaal voor daken met obstakels zoals schoorstenen, bomen of andere gebouwen die schaduw kunnen werpen. Bovendien zijn micro-omvormers ook geschikt voor systemen van kleinere omvang, waarbij de installatie van stringomvormers mogelijk overbodig of inefficiënt is.

Advies inwinnen over micro-omvormers bij professionele installateurs?

Micro-omvormers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele stringomvormers, waaronder verbeterde energieopbrengst, monitoring op paneelniveau en installatieflexibiliteit. Ze zijn met name geschikt voor situaties waarbij schaduw, vuil of verschillende oriëntaties van invloed kunnen zijn op de prestaties van zonnepanelen. Overweegt u de installatie van zonnepanelen, dan is het raadzaam om advies in te winnen bij een professionele installateur die kan beoordelen en u kan helpen kiezen welke omvormer geschikt is voor uw situatie. Met de juiste omvormertechnologie kunt u bovendien optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie en uw energieopbrengst maximaliseren.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bent u benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan raden we u aan om offertes te vergelijken via onze website. De prijs verschilt per installatie en installatiebedrijf. Geen klus is het zelfde waardoor het bepalen van de prijs niet altijd even makkelijk is. Via onze website kunt u eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende specialisten. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw aankoop!

zonnepanelen met micro-omvormers