Welke omvormer heb ik nodig voor mijn zonnepanelen?

Bij het installeren van zonnepanelen is de keuze van de omvormer een essentieel onderdeel van het systeem. De omvormer is verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd in bruikbare wisselstroom voor uw huishouden. Maar welke omvormer heeft u precies nodig? In deze blogpost zullen we de verschillende soorten omvormers bespreken en u helpen bij het bepalen welke omvormer het beste past bij uw zonnepanelensysteem.

Stringomvormers:

Stringomvormers zijn de meest voorkomende en traditionele optie voor zonnepanelensystemen. Ze werken door meerdere zonnepanelen in serie aan te sluiten op een enkele omvormer. Het aantal zonnepanelen dat aan een stringomvormer kan worden aangesloten, hangt af van de specificaties van de omvormer en de bedrijfsparameters van uw zonnepanelen.

Voordelen:

 • Kostenbesparend: Stringomvormers zijn over het algemeen goedkoper dan andere soorten omvormers.
 • Bewezen technologie: Ze zijn al lange tijd op de markt en hebben zich bewezen als betrouwbare optie.

Nadelen:

 • Eén punt van zwakte: Omdat alle zonnepanelen in serie zijn geschakeld, kan de prestatie van het hele systeem worden beïnvloed door de zwakste schakel. Als één zonnepaneel bijvoorbeeld wordt overschaduwd, kan dit de opbrengst van het hele systeem verminderen.

Micro-omvormers:

Micro-omvormers zijn individuele omvormers die direct op elk zonnepaneel worden gemonteerd. In plaats van meerdere panelen aan te sluiten op één omvormer, heeft elk paneel zijn eigen micro-omvormer. Deze omvormers zetten de gelijkstroom van elk paneel afzonderlijk om in wisselstroom.

Voordelen:

 • Optimalisatie van energieproductie: Omdat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt aangestuurd, kunnen micro-omvormers de energieproductie van elk paneel optimaliseren, zelfs als sommige panelen gedeeltelijk in de schaduw liggen of vuil zijn.
 • Monitoring op paneelniveau: Met micro-omvormers kunt u de prestaties van elk paneel individueel controleren en monitoren, wat handig is voor het opsporen van eventuele problemen of verminderde prestaties.

Nadelen:

 • Hogere kosten: Vanwege de extra omvormers die nodig zijn, zijn micro-omvormers over het algemeen duurder dan stringomvormers.
 • Complexere installatie: De installatie van micro-omvormers vereist meestal meer bedrading en bekabeling, wat de installatiekosten kan verhogen.
 1. Power optimizers met centrale omvormer:

Power optimizers werken op een vergelijkbare manier als micro-omvormers, waarbij elk paneel wordt geoptimaliseerd voor maximale energieproductie. In dit geval worden de power optimizers echter gebruikt in combinatie met een centrale omvormer.

Voordelen:

 • Kostenbesparend: Het gebruik van een centrale omvormer in combinatie met power optimizers kan kostenbesparend zijn ten opzichte van micro-omvormers.
 • Monitoring op paneelniveau: Net als bij micro-omvormers bieden power optimizers de mogelijkheid om de prestaties van elk paneel individueel te monitoren.

Nadelen:

 • Beperkte optimalisatie: Hoewel power optimizers de energieproductie kunnen optimaliseren, zijn ze niet zo effectief als micro-omvormers, vooral als er schaduw- of vuilproblemen zijn.

De juiste omvormer kiezen voor uw zonnepanelen

Bij het kiezen van de juiste omvormer voor uw zonnepanelensysteem is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften en budget. Stringomvormers zijn een betrouwbare en kosteneffectieve optie, terwijl micro-omvormers en power optimizers met centrale omvormers meer optimalisatie- en monitoringmogelijkheden bieden. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele installateur die uw specifieke situatie kan beoordelen en u kan helpen de juiste keuze te maken. Met de juiste omvormer kunt u optimaal profiteren van de energieopbrengst van uw zonnepanelen en genieten van de voordelen van zonne-energie.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bent u benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan raden we u aan om offertes te vergelijken via onze website. De prijs verschilt per installatie en installatiebedrijf. Geen klus is het zelfde waardoor het bepalen van de prijs niet altijd even makkelijk is. Via onze website kunt u eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende specialisten. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw aankoop!

Omvormer voor zonnepanelen