Terugverdientijd van zonnepanelen nu slechts 3 tot 6 jaar door hoge energieprijzen

6 november 2023Door de stijgende energieprijzen worden zonnepanelen steeds aantrekkelijker voor huishoudens en bedrijven, aangezien de terugverdientijd nu spectaculair is verkort tot slechts 3 tot 6 jaar. Echter, de afbouw salderingsregeling staat om de hoek. Welk effect gaat dit hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen wanneer deze worden aangeschaft na 2025?

De invloed van stijgende energieprijzen

Doordat de energieprijzen de afgelopen jaren wereldwijd gestaag omhoog zijn gegaan, staan consumenten en bedrijven voor een toenemende druk om manieren te vinden om hun energiekosten onder controle te houden. Als de energieprijzen blijven stijgen, zal de besparing per jaar toenemen, wat de terugverdientijd van uw zonnepanelen aanzienlijk kan verkorten.

Minder afhankelijk

Door de stijgende energieprijzen willen huiseigenaren en bedrijven minder afhankelijk zijn van de grillen van de energiemarkt. De investering in zonnepanelen wordt nu gezien als een slimme en rendabele manier om de stijgende energiekosten het hoofd te bieden.

Kortere terugverdientijd voor zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren voortdurend afgenomen terwijl de efficiëntie van zonnepanelen juist toeneemt. In combinatie met financiële prikkels, zoals de salderingsregeling en lokale subsidies, is de investering in zonnepanelen sneller terug te verdienen dan ooit tevoren.

Terugverdientijd nu nog 3 tot 6 jaar

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is in veel regio’s nu gedaald naar slechts 3 tot 6 jaar. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven die zonnepanelen installeren, ervan uit kunnen gaan dat ze binnen deze periode hun investering hebben terugverdiend door de besparingen op hun energierekening. Na deze periode profiteren ze van aanzienlijke financiële voordelen, zoals gratis elektriciteit en de mogelijkheid om een terugleververgoeding te ontvangen door overtollige energie terug te verkopen aan het net.

Afbouw van salderen vanaf 2025

Echter, het is belangrijk om op te merken dat de voordelen van zonnepanelen in de toekomst mogelijk verminderen door de afbouw van de salderingsregeling. In 2025 en 2026 mag slechts 64% van de opgewekte stroom worden verrekend, wat een impact zal hebben op de financiële voordelen van zonnepanelen. Vanaf 2027 zal het salderen jaarlijks met 9% afnemen.

Invloed op de terugverdientijd

De afbouw van het salderen zal de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verlengen. Wanneer u nu zonnepanelen installeert kan de terugverdientijd variëren van 3 tot 6 jaar, afhankelijk van de jaarlijkse besparing. Naarmate het salderen wordt afgebouwd, zal de terugverdientijd toenemen tot meer dan 9 jaar in 2027 en verder, waardoor de financiële voordelen van zonnepanelen in de toekomst verminderen.

In de onderstaande tabel vindt u een voorbeeld van de terugverdientijd per aanschafjaar:

Aanschafjaar Percentage salderen Terugverdientijd
2023 100% 6 jaar
2024 100% 6 jaar
2025 100% 7,5 jaar
2026 64% 7,5 jaar
2027 55% 9 jaar
2028 46% 11 jaar
2029 37% 13,5 jaar
2030 28% 17 jaar
2031 0% 20 jaar

Om voor uw situatie de exacte terugverdientijd te berekenen kunt het beste meerdere vakspecialisten raadplegen en offertes vergelijken.

Externe bronnen:

Rijksoverheid

Terugverdientijd van zonnepanelen