Berekenen opbrengst zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is een slim idee. Om te kunnen bepalen of zonnepanelen een goede investering zijn, kunt u de kosten en de opbrengsten tegen elkaar afwegen. Voor 20 zonnepanelen op uw dak, betaalt u ongeveer € 6.000 (bij zonnepanelen van 275WP). Ieder jaar bespaart u ongeveer €1.000-€2.000. In 3 tot 6 jaar heeft u deze investering dus weer terugverdiend. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en kunnen makkelijk 25 jaar mee. Dus ook nadat u uw investering heeft terugverdiend, profiteert u nog meer dan 20 jaar van de opbrengst van zonnepanelen.

Berekening opbrengst zonnepanelen

Om de opbrengt van uw zonnepanelen te berekenen kunt u de volgende formule gebruiken:

Opbrengst = aantal panelen x wattpiek per paneel x opbrengstfactor

De opbrengstfactor wordt bepaald door de dakligging van het dak waar de zonnepanelen geplaatst worden. Standaard kunt u uitgaan van een opbrengstfactor van 0,85. Hieronder vindt u een voorbeeld gebaseerd op de formule:

6.800 kWh = 20 zonnepanelen x 400 wattpiek per paneel x 0,85Bereken hier zelf de terugverdientijd & opbrengst van zonnepanelen:

Wat is de totale opbrengst van zonnepanelen?

Als u weet dat u ieder jaar €2.000 bespaart en de zonnepanelen nog zo’n 20 jaar meegaan nadat u ze heeft terugverdiend, is het eenvoudig om te berekenen hoeveel u ongeveer bespaart met zonnepanelen. Als we €2.000 vermenigvuldigen met 20, dan krijgen we €40.000. Laat u 20 zonnepanelen op uw dak plaatsen, dan zal de opbrengst van de zonnepanelen er dus voor zorgen dat u op de lange termijn ongeveer €40.000 bespaart. Dat is zeker de moeite waard!

Verkoopt u uw woning en heeft u zonnepanelen op uw dak? Wees dan niet bang dat u niet het maximale uit uw investering haalt, want een woning met zonnepanelen op het dak is ook meer waard.

Tabel gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.000 – €4.000 €950
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €4.500 – €5.500 €1.400
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.000 – €7.000 €1.950
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €6.900 – €7.900 €2.250
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €7.800 – €8.800 €2.550
Opbrengst zonnepanelen berekenen

Hoe komt de opbrengst tot stand?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet naar duurzame energie. Een zonnepaneel zal zonlicht in eerste instantie omzetten naar gelijkstroom. Die stroom kunnen we nog niet gebruiken in het huishouden. Om die reden wordt er ook gebruik gemaakt van een omvormer, waarmee gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Zodra de stroom is omgezet, kunnen we de stroom gebruiken in ons huishouden om elektrische apparaten mee aan te drijven.

Verschilt de opbrengst per type zonnepaneel?

Hoe hoog de opbrengst van de zonnepanelen zal liggen, is niet alleen afhankelijk van hoeveel panelen u laat plaatsen. De opbrengst is daarnaast ook afhankelijk van welk soort zonnepanelen u kiest. Het rendement zal het hoogst liggen als u voor monokristallijn zonnepanelen gaat, maar dit zijn ook de duurste. Een alternatief hiervoor zijn de polykristallijn zonnepanelen. Daarnaast kunt u ook voor dunne film panelen gaan, maar deze panelen hebben een vrij laag rendement. Het zijn wel de goedkoopste panelen die u kunt plaatsen.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Voor een gezin dat beschikt over een zonnepanelen-installatie met een vermogen van 4.706 Wp, kunt u rekenen op een jaarlijkse zonnepanelen opbrengst van zo’n 4.000 kWh aan groene stroom. Deze opbrengst wordt berekend door het vermogen van 4.706 te vermenigvuldigen met 0,85 (de gemiddelde benutte capaciteit).

Zonnepanelen opbrengst berekenen per maand

Wilt u graag de opbrengst van zonnepanelen per maand berekenen? In dat geval dient u ervoor te kiezen om de jaaropbrengst te delen door 12 maanden. Voor het gezin in het door ons aangehaalde voorbeeld geldt dat ze kan rekenen op een maandelijkse opbrengst van 333 kWh aan groene stroom. Let op, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit de gemiddelde opbrengst per maand betreft. Tijdens de lente- en zomermaanden zal het maandelijkse rendement hoger zijn dan tijdens de herfst- en wintermaanden.

Opbrengst zonnepanelen per dag

De opbrengst die u op maandbasis (ongeveer) met zonnepanelen kunt verwachten, is ondertussen wel duidelijk. Voor veel mensen is het echter ook handig om te weten wat de gemiddelde dagelijkse opbrengst van zonnepanelen is.

Zonnepanelen opbrengst berekenen per dag

Voor deze berekening neemt u de jaaropbrengst en deelt u deze door 365 (het aantal dagen in het jaar). Als we opnieuw kijken naar het aangehaalde voorbeeld, betekent dit dat u kunt rekenen op een gemiddelde dagopbrengst van 11 kWh aan groene stroom. Ook hier geldt vanzelfsprekend dat zonnepanelen een grotere opbrengst realiseren op zonnige zomerdagen in vergelijking met sombere winterdagen.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Zoals eerder aangegeven, is de opbrengst van zonnepanelen ’s winter lager dan in de zomermaanden. Ongeveer 70 procent van de totale hoeveelheid stroom wordt opgewekt door zonnepanelen in de periode van april tot en met september. De overige 30 procent wordt opgewekt in de maanden oktober tot en met maart. De donkerste en meest sombere wintermaanden, januari en februari, zijn goed voor slechts 3 procent van de totale jaaropbrengst. Juni is meestal de meest productieve maand, met 12 procent van de jaaropbrengst.

opbrengst zonnepanelen winter

Terugverdientijd

Wanneer u een concreet beeld wilt krijgen van het totale rendement van zonnepanelen voor uw installatie, zult u ook aandacht willen besteden aan de terugverdientijd. Om deze terugverdientijd te berekenen, moet u letten op de volgende punten:

  1. De prijs van de zonnepanelen en de installatie.
  2. De prijs die u ontvangt voor de teruggeleverde energie.
  3. Het aantal zonuren.
  4. De kwaliteit, garantie en levensduur van de panelen en de omvormer.
  5. Het teruglopende vermogen van de zonnepanelen.

Naast bovenstaande kan ook de mogelijke meerprijs voor bijvoorbeeld een financiering van zonnepanelen de terugverdientijd beïnvloeden. Als u ervoor kiest om zonnepanelen te huren, is de terugverdientijd gemiddeld langer.

Salderingsregeling

Een ander belangrijk element bij het berekenen van het totale rendement van zonnepanelen is de salderingsregeling. Deze regeling maakt het bijzonder gunstig om stroom terug te leveren. De stroom die u aan het net teruglevert, mag namelijk worden weggestreept tegen de stroom die u afneemt van de energieleverancier, tegen hetzelfde tarief. Voor elke kilowattuur die u teruglevert, ontvangt u dus hetzelfde tarief als wat u aan het energiebedrijf betaalt. U kunt echter alleen rekenen op een optimale vergoeding tot maximaal de hoeveelheid stroom die u zelf afneemt. Voor de ’te veel’ geproduceerde energie ontvangt u een lagere vergoeding. Houd er rekening mee dat de terugleververgoeding afhankelijk is van de energieleverancier van uw keuze.

Terugleververgoeding

De totale opbrengst van zonnepanelen wordt in de praktijk dus altijd deels beïnvloed door de terugleververgoeding. Deze vergoeding wordt toegekend voor de hoeveelheid ’te veel’ opgewekte groene stroom die wordt teruggeleverd aan de energieleverancier. Zoals eerder aangegeven, verschilt de terugleververgoeding afhankelijk van de energieleverancier. Het is daarom verstandig om een grondige vergelijking uit te voeren.

Opbrengst zonnepanelen terug leveren

Maximale opbrengst uit uw zonnepanelen?

Wilt u er zeker van zijn dat u het maximale uit uw zonnepanelen haalt? Dan is het een goed idee om offertes te vergelijken via onze website. Zo wordt het eenvoudig om de goedkoopste partij te vinden voor het plaatsen van de zonnepanelen. Doordat de plaatsing minder zal kosten, is uw investering eerder terugverdiend. De uiteindelijke opbrengst van de zonnepanelen zal daardoor ook hoger komen te liggen. Vergelijk offertes via onze website en bespaar tot wel 40% op uw aankoop!