Opbrengst zonnepanelen per maand in kWh

Wilt u graag de gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen per maand in kWh berekenen? In dat geval dient u rekening te houden met de zogenaamde instralingsfactor. In Nederland wordt deze factor doorgaans op 85 procent of 0,85 gehouden. Verschillende factoren zorgen ervoor dat de instralingsfactor nooit 100 procent kan bedragen. Dit omvat onder andere:

  • De schaduw
  • De hellingsgraad van het dak
  • De ligging van de zonnepanelen

Indien u zonnepanelen met een vermogen van 395 Wp heeft, bedraagt de gemiddelde jaarlijkse opbrengst 395 * 0,85 = 336 kWh. Op maandbasis kunt u dan rekenen op een gemiddelde verwachte opbrengst van 336/12 = 28 kWh. Als uw zonnepanelen een vermogen hebben van 405 Wp, kunt u rekenen op een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 405 * 0,85 = 344 kWh. De gemiddelde opbrengst die u dan kunt verwachten is 344/12 = 28,7 kWh.

Opbrengst zonnepanelen per maand berekenen

Wilt u graag de opbrengst van zonnepanelen per maand berekenen? In dat geval kunt u een eenvoudige formule gebruiken: De maandopbrengst = het aantal zonnepanelen x wattpiek per paneel x de opbrengstfactor (0,85) / 12.

Factoren die van invloed zijn op de maandopbrengst

Bij het berekenen van de opbrengst van uw zonnepanelen per maand is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die de opbrengst aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Veel mensen houden hier onvoldoende rekening mee, wat kan leiden tot een lager rendement dan oorspronkelijk berekend. Om dit te voorkomen, is het essentieel om rekening te houden met de volgende factoren:

Dakoriëntatie en hellingshoek

Om het optimale rendement van zonnepanelen per maand te bereiken, is het cruciaal om te letten op zowel de hellingshoek als de oriëntatie van de zonnepanelen. Hierbij zijn enkele belangrijke punten:

  • De ideale hellingshoek is 35 graden.
  • Zonnepanelen behalen de beste opbrengst als ze op het zuiden zijn gericht.
  • Bij een dak dat niet op het zuiden is gericht, zoals zuidwesten of zuidoosten, is nog steeds een goede opbrengst mogelijk.

Schaduw op het dak

Een belangrijke factor bij het bepalen van de opbrengst van zonnepanelen per maand is de schaduwval op het dak. Elementen in de omgeving, zoals gebouwen, dakkapellen en hoge bomen, kunnen schaduw veroorzaken. Het is raadzaam om een schaduwanalyse uit te voeren om te begrijpen hoe deze elementen de opbrengst van uw zonnepanelen per maand kunnen beïnvloeden.

Geografische locatie

De geografische locatie speelt een aanzienlijke rol bij het berekenen van het rendement van zonnepanelen per maand. Landen zoals Spanje en Portugal, die meer zonne-uren hebben, halen een hogere opbrengst uit zonnepanelen. In België en Nederland is de zoninstraling echter toegenomen door klimaatverandering, waardoor investeren in zonnepanelen steeds interessanter wordt.

Seizoen

Bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen per maand moet u ook rekening houden met het seizoen. In de lente en zomer is de opbrengst van zonnepanelen doorgaans hoger dan in de herfst en winter. Dit seizoensverschil is van invloed op de gemiddelde maandelijkse opbrengst van uw zonnepanelen.