Opbrengst zonnepanelen minder in de winter?

Onderzoek heeft aangetoond dat gedurende de periode van april tot en met september maar liefst 70 procent van de totale stroomopwekking plaatsvindt, terwijl de overige 30 procent voornamelijk wordt opgewekt in de maanden oktober tot maart. In de twee belangrijkste wintermaanden, januari en februari, wordt slechts 3 procent van de totale jaaropbrengst gegenereerd. De maand juni levert daarentegen gemiddeld 12 procent van de jaarlijkse opbrengst op.

Wekken mijn zonnepanelen elektriciteit op in de winter?

Hoewel de opbrengst in de winter lager is, kan niet worden beweerd dat zonnepanelen in deze periode helemaal geen elektriciteit produceren. Op een gemiddelde winterdag wordt er ongeveer €3 aan elektriciteit per dag opgewekt. Op zonnige winterdagen kan de opbrengst uiteraard hoger zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat er verschillende factoren zijn die de opbrengst van zonnepanelen in de winter kunnen beïnvloeden, waarvan we hieronder enkele zullen bespreken.

Minder zonuren in de winter

Het is een feit dat er gedurende de wintermaanden aanzienlijk minder zonuren zijn. Ondanks deze beperking zijn er maatregelen die u kunt nemen om de opbrengst van zonnepanelen in de winter te verbeteren.

Aanpassen van de hellingshoek

Normaal gesproken wordt aanbevolen om zonnepanelen onder een ideale hellingshoek van 30 tot 35 graden te plaatsen. Tijdens de wintermaanden kan een grotere hellingshoek van 40 tot 45 graden beter presteren. Een grotere hellingshoek kan bijvoorbeeld helpen om sneeuw (op voorwaarde dat de vorsttemperatuur niet te laag is) van de panelen te laten glijden. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer de zwaartekracht kan helpen. Als u zonnepanelen heeft met een verstelbare hellingshoek, is het belangrijk om deze op tijd aan te passen.

Een andere reden om tijdens de wintermaanden voor een grotere hellingshoek te kiezen, is dat de zon in die periode van het jaar lager aan de hemel staat. Door de zonnepanelen beter op de zon te richten, kunt u profiteren van het beschikbare zonlicht. Let wel op dat u de hellingshoek niet moet aanpassen als de panelen bevroren zijn. Als er ijs op de zonnepanelen zit, moet u dit niet proberen te verwijderen met chemische antivriesmiddelen, omdat dit schade aan de zonnepanelen kan veroorzaken.

zonnepanelen winter

Sneeuwval

De opbrengst van zunnepanelen in de winter wordt met name beïnvloed door het beperkte aantal zonuren. Desondanks kan sneeuwval een negatieve invloed hebben. Dit geldt ook voor ijsvorming. Dunne sneeuwlagen zullen waarschijnlijk vanzelf smelten, maar dikke lagen sneeuw of ijs kunnen ervoor zorgen dat de zonnepanelen de energie minder goed vasthouden.

Aan de andere kant kan sneeuw die zich naast de zonnepanelen bevindt, de opbrengst juist verhogen vanwege de reflectie van zonlicht op de sneeuw. Hierdoor is er extra zonlicht dat op de zonnepanelen valt. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit niet geldt wanneer er een dikke laag sneeuw op de zonnepanelen zelf ligt. Hier moet u dus zeker rekening mee houden.