Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De keuze tussen de verschillende soorten zonnepanelen kan een beetje overweldigend zijn. Veel zonnepaneleninstallateurs bieden verschillende soorten aan en dan is het wel fijn om van te voren te weten wat u wilt laten installeren. Hieronder leest u de belangrijkste informatie over de 5 meest gekozen soorten zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen staan bekend om hun hoge efficiëntie en moderne zwarte kleur. Ze zijn gemaakt van een enkel kristalstructuur, waardoor ze de hoogste zuiverheid hebben van alle soorten zonnepanelen. Dit maakt ze efficiënter bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit.

Wanneer kies ik voor monokristallijn zonnepanelen?

Heeft u weinig ruimte om zonnepanelen te plaatsen? Dan zijn monokristallijn zonnepanelen zeker een goede optie om te overwegen. Met de hoge efficiëntie produceren ze meer energie per vierkante meter dan andere soorten zonnepanelen. Bovendien hebben ze meestal een langere levensduur, wat betekent dat ze op de lange termijn een goede investering vormen.

Wat kosten monokristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen kosten niet voor niks over het algemeen meer dan hun tegenhangers. De kosten van een monokristallijn zonnepaneel variëren afhankelijk van de fabrikant, leverancier en capaciteit van het paneel. Over het algemeen variëren de kosten van ongeveer €400 tot €600 per paneel van 275 Wp (inclusief montage). 

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere siliciumfragmenten die zijn gesmolten en samen gevormd tot een paneel. In tegenstelling tot de zwarte monokristallijn panelen, die uit één enkel siliciumkristal bestaan, hebben polykristallijn panelen een onderscheidend blauwachtig of veelkleurig uiterlijk, veroorzaakt door de meerdere kristallen die in de panelen zijn verwerkt.

Polykristallijn zonnepanelen

Wanneer kies ik voor polykristallijn zonnepanelen?

Het beste moment om voor polykristallijn zonnepanelen te kiezen is wanneer er een beperkt budget is, maar wel voldoende ruimte op het dak. Hoewel ze minder efficiënt zijn dan monokristallijn panelen, zijn polykristallijn zonnepanelen over het algemeen goedkoper. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die een groter systeem willen installeren zonder een enorme initiële investering.

Wat kosten polykristallijn zonnepanelen?

Polykristallijn zonnepanelen kosten over het algemeen minder dan andere zonnepanelen soorten, doordat het productieproces relatief kort is. De prijs van een 275 Wp polykristallijn zonnepaneel inclusief installatie ligt meestal tussen de €300 en €400. Dit is slechts een schatting, en de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, de kwaliteit van het paneel en waar u het koopt.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn een specifiek type zonnepaneel waarbij de zonnecellen tussen twee lagen glas worden geplaatst, in plaats van tussen een laag glas en een laag plastic zoals bij traditionele glas-folie zonnepanelen. Het resultaat is een zeer duurzaam en efficiënt zonnepaneel dat uitstekend presteert onder verschillende weersomstandigheden.

Wanneer kies ik voor glas-glas zonnepanelen?

Als u maximale duurzaamheid en levensduur wilt, zijn glas-glas zonnepanelen een zeer goede optie. Glas-glas zonnepanelen zijn uiterst robuust en minder vatbaar voor degradatie in vergelijking met traditionele glas-folie panelen. Ze zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel en hebben een langere levensduur, vaak met garanties tot 30 jaar of meer. Na deze 30 jaar behouden glas-glas zonnepanelen ook nog eens een enorm percentage van hun piekvermogen, zo rond de 85%.

Wat kosten glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen kosten doorgaans 20 tot 50% meer dan andere typen zonnepanelen. Dit komt door hun superieure bouwkwaliteit en hogere prestaties. De prijs van een glas-glas zonnepaneel kan variëren, maar u kunt verwachten dat u ongeveer €600 tot €900 betaalt voor een paneel van 275 Wp inclusief installatie.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen, soms ook wel amorf zonnepanelen genoemd, zijn een soort zonnepanelen die een beetje anders zijn dan de meeste. In plaats van dikke lagen van een materiaal genaamd ‘silicium’ te gebruiken, zoals de meeste zonnepanelen doen, gebruiken dunne film zonnepanelen een heel dun laagje van speciale materialen. Deze materialen kunnen variëren, maar ze bevatten meestal een vorm van silicium, of andere stoffen zoals CIGS of CdTe.

Dunne film zonnepanelen

Deze dunne laag van speciale materialen wordt aangebracht op een ondergrond, die kan bestaan uit glas, plastic of metaal. Het belangrijkste idee is dat deze dunne laag het zonlicht kan opvangen en omzetten in elektriciteit, net zoals andere zonnepanelen. Maar omdat de laag zo dun is, zijn deze panelen vaak lichter en flexibeler dan andere soorten zonnepanelen.

Wanneer kies ik voor dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen zijn ideaal wanneer u op zoek bent naar flexibiliteit, een lichtgewicht oplossing of betere prestaties bij lagere lichtomstandigheden. Dunne film panelen zijn flexibeler en lichter dan traditionele zonnepanelen, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waar gewicht en flexibiliteit belangrijke factoren zijn, zoals op boten, campers of gebogen oppervlakken. Bovendien presteren dunne film zonnepanelen beter bij lagere lichtomstandigheden en bij hogere temperaturen, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn in gebieden met veel bewolking of hitte. Wel is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat dunne film zonnepanelen een kortere levensduur hebben en ook een lager rendement. 

Wat kosten dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen kosten over het algemeen minder per paneel dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Echter, ze zijn ook minder efficiënt, wat betekent dat u mogelijk meer panelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie te produceren. Dit soort zonnepanelen wordt over het algemeen verkocht met een lagere Wattpiek, zoals 100 of 175 Wp. Afhankelijk van het aantal Wattpiek betaalt u ongeveer tussen de €200 en €400 per paneel.

Hybride of PVT-zonnepanelen

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT (Photovoltaic Thermal) zonnepanelen genoemd, combineren twee technologieën in één paneel: fotovoltaïsche (PV) en thermische (T) energieopwekking. PV-technologie zet zonlicht om in elektriciteit, terwijl thermische technologie zonnewarmte opvangt en deze gebruikt om water te verwarmen. Hierdoor kunnen hybride zonnepanelen zowel elektriciteit als warm water voor uw woning leveren.

Wanneer kies ik voor hybride zonnepanelen?

Wilt u zowel elektriciteit als warm water opwekken met uw zonnepanelen? Dan zijn hybride zonnepanelen waarschijnlijk de beste keuze voor u. PVT-zonnepanelen zijn bijzonder nuttig voor woningen die veel warm water verbruiken, zoals woningen met grote gezinnen, zwembaden of vloerverwarmingssystemen. Bovendien kunnen de hybride panelen efficiënter zijn dan het hebben van aparte zonnepanelen en zonnecollectoren, omdat ze zowel licht als warmte uit hetzelfde oppervlak halen. Een minpunt aan hybride zonnepanelen is dat ze bij een defect lastiger te repareren zijn dan de andere soorten zonnepanelen.

Wat kosten hybride zonnepanelen?

Hybride zonnepanelen kosten doorgaans meer dan standaard PV-panelen, vanwege de toegevoegde complexiteit en de extra materialen die nodig zijn om zowel elektriciteit als warmte te produceren. De prijs van een hybride zonnepaneel wisselt net zoals bij alle andere panelen, afhankelijk van de leverancier, kwaliteit en installateur. Maar u kunt verwachten dat u ongeveer €500 tot €900 kwijt bent per paneel inclusief installatie.