Wat zijn dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen maken gebruik van een dunne laag halfgeleidermateriaal. Amorf betekent letterlijk ‘vormloos’ en in deze context geeft het aan dat de atomen in het halfgeleidermateriaal niet in een netjes geordend kristalrooster liggen, zoals bij monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Dit resulteert in een flexibel en veerkrachtig materiaal dat gemakkelijk in verschillende vormen kan worden aangebracht.

Wat is het verschil met andere zonnepanelen?

Het belangrijkste verschil tussen dunne film zonnepanelen en traditionele kristallijn silicium zonnepanelen (monokristallijn en polykristallijn) is de dikte van de lichtabsorberende laag. In tegenstelling tot kristallijn silicium panelen, die een zeer dikke siliciumlaag hebben, is de absorberende laag van dunne film zonnepanelen uiterst dun. Dit maakt ze flexibeler en lichter dan hun kristallijne tegenhangers.

Dunne film zonnepanelen

Hoeveel rendement hebben dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen hebben doorgaans een lager rendement dan kristallijn silicium panelen. Terwijl monokristallijn en polykristallijn panelen doorgaans een rendement van 15-20% hebben, hebben dunne film panelen een gemiddeld rendement van ongeveer 10-12%.

Dunne film zonnepanelen zijn echter bijzonder goed in het absorberen van licht, zelfs bij lagere lichtintensiteiten. Dit betekent dat ze nog steeds redelijk goed energie genereren in omstandigheden waar traditionele kristallijne siliciumpanelen kunnen worstelen. Denk hierbij aan bewolkte dagen, de vroege ochtend- en avonduren, en plaatsen waar een deel van het paneel schaduw kan ontvangen. 

Deze bewonderingswaardige prestaties hebben de dunne film panelen te danken aan de speciale structuur en materiaalkeuze. Het dunne halfgeleidermateriaal kan fotonen van het zonlicht beter absorberen, en omzetten in elektrische energie. 

Flexibele en lichtgewicht zonnepanelen

Een ander voordeel van dunne film zonnepanelen is hun flexibiliteit. Dunne film zonnepanelen zijn door hun ontwerp en constructie aanzienlijk flexibeler dan mono- en polykristallijne zonnepanelen. Deze flexibiliteit is vooral nuttig voor installaties op onregelmatige of gebogen oppervlakken, waar standaardpanelen niet passen of niet praktisch zijn.

Denk hierbij aan gebogen daken, voertuigen, en zelfs draagbare zonne-energieproducten zoals zonneladers en rugzakken. Dit maakt ze ideaal voor een reeks van toepassingen, van residentiële en commerciële installaties tot mobiele en off-grid toepassingen.

Daarnaast zijn dunne film zonnepanelen ook lichter dan traditionele zonnepanelen, wat een voordeel kan zijn in situaties waar gewicht een probleem is, zoals op oudere daken of bij mobiele toepassingen. Het maakt ook de installatie gemakkelijker en goedkoper, omdat er minder zware constructie nodig is om de panelen te ondersteunen.

Hoge prestaties bij hoge temperaturen

Terwijl de prestaties van kristallijne silicium zonnepanelen kunnen afnemen als de temperatuur stijgt, hebben dunne film zonnepanelen een lagere temperatuurgevoeligheid, wat betekent dat hun efficiëntie minder wordt beïnvloed door hitte. Deze eigenschap is niet alleen nuttig in warme klimaten, maar kan ook voordelig zijn op warme zomerdagen of op daken die veel direct zonlicht ontvangen. Omdat de oppervlaktetemperatuur van een zonnepaneel aanzienlijk hoger kan zijn dan de omgevingstemperatuur, kan dit een aanzienlijke impact hebben op de algehele prestaties van een zonne-installatie.

Bovendien draagt de lagere temperatuurgevoeligheid ook bij aan de duurzaamheid. Oververhitting kan leiden tot thermische stress en versnelde veroudering in zonnepanelen. Doordat dunne film zonnepanelen beter bestand zijn tegen hitte, hebben ze minder last van deze versnelde veroudering en vormen ze een goede langetermijninvestering. 

Beperkingen van dunne film zonnepanelen

Hoewel dunne film zonnepanelen unieke voordelen hebben, komen ze ook met enkele beperkingen. Het eerste punt om op te merken is dat ze over het algemeen een lager rendement hebben dan hun monokristallijn en polykristallijn tegenhangers. Dit betekent dat ze meer oppervlak nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie te produceren. Als uw ruimte beperkt is, zoals op het dak van een woning, kan dit een belangrijke overweging zijn.

Een tweede beperking is dat dunne film panelen een kortere levensduur kunnen hebben dan kristallijne zonnepanelen. Hoewel de technologie voortdurend verbetert, is de levensverwachting van dunne film panelen momenteel over het algemeen iets lager. Dit kan invloed hebben op de terugverdientijd van uw zonnepanelen.

Deze factoren betekenen niet dat dunne film zonnepanelen geen goede keuze zijn. Afhankelijk van uw specifieke behoeften en omstandigheden, kunnen ze nog steeds de beste optie voor u zijn. Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het maken van uw beslissing.

Dunne film zonnepanelen plaatsen

Wat kosten dunne film zonnepanelen?

De kosten van dunne film zonnepanelen zijn over het algemeen lager dan die van kristallijn silicium panelen. Dit komt deels door hun lagere efficiëntie, maar ook door het feit dat ze goedkoper te produceren zijn. Dunne film zonnepanelen worden veelal op de markt gebracht met een vermogen (uitgedrukt in Wattpiek) dat lager ligt, bijvoorbeeld 100 of 175 Wp. De prijs van een enkel paneel schommelt, afhankelijk van het Wattpiek-vermogen, grofweg tussen de €150 en €300. Een zeer aantrekkelijke prijs, maar met de lagere efficiëntie heeft u hoogstwaarschijnlijk een groter aantal van deze panelen nodig om dezelfde energieopbrengst te behalen.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €2.000 – €3.000 €750
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €2.800 – €4.000 €1.200
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €4.000 – €5.500 €1.600
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €4.800 – €6.500 €1.900
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €5.500 – €7.000 €2.200

Hoeveel garantie krijg ik op dunne film zonnepanelen?

De garantieperiode voor dunne film zonnepanelen varieert per fabrikant, maar ligt over het algemeen tussen de 10 en 25 jaar. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden goed te controleren voordat u een aankoop doet.

Hoelang gaan dunne film zonnepanelen mee?

De levensduur van dunne film zonnepanelen varieert, maar gemiddeld kunnen we zeggen dat ze ongeveer 20 tot 25 jaar meegaan. Dit is iets korter dan de levensduur van kristallijne zonnepanelen, die meestal tussen de 25 en 30 jaar meegaan. Echter, zoals met elke technologie, is de levensduur van dunne film zonnepanelen sterk afhankelijk van de kwaliteit van het product en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt.

Dunne film panelen zijn over het algemeen minder robuust dan kristallijne panelen en zijn daardoor vatbaarder voor externe factoren. Extreme weersomstandigheden zoals wind en sneeuw kunnen bijdragen aan een vroegtijdige veroudering. 

Zoals bij alle zonnepanelen treedt er bij dunne film zonnepanelen ook een zekere mate van degradatie op na verloop van tijd. Degradatie betekent dat de efficiëntie van de zonnepanelen, oftewel hun vermogen om zonlicht om te zetten in elektriciteit, geleidelijk afneemt.

Dunne film zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger degradatiepercentage per jaar in vergelijking met kristallijne zonnepanelen. Waar kristallijne zonnepanelen doorgaans een degradatiesnelheid van ongeveer 0,5-0,7% per jaar hebben, kan dit percentage voor dunne film zonnepanelen oplopen tot 1% of meer.

Dit betekent dat na 10 jaar een dunne film zonnepaneel mogelijk 10% minder energie produceert dan toen het nieuw was, en na 20 jaar zou dit kunnen oplopen tot 20%. Het is belangrijk op te merken dat de exacte degradatiesnelheid afhankelijk is van vele factoren, waaronder de kwaliteit van het paneel, de gebruiksomstandigheden en de hoeveelheid en intensiteit van het zonlicht waaraan het paneel is blootgesteld.

Om de levensduur van uw dunne film zonnepanelen te maximaliseren, is het ook essentieel om ze goed te onderhouden. Dit omvat regelmatige reiniging om vuil en stof te verwijderen en professioneel onderhoud om eventuele schade vroegtijdig te detecteren.