Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Bij glas-glas zonnepanelen bestaat zowel de voor- als de achterzijde van het paneel uit glas. De zonnecellen zitten tussen deze twee lagen glas in, wat ze een hoge mate van bescherming biedt. Deze panelen staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Glas-glas zonnepanelen zijn relatief nieuw op de markt en speciaal ontworpen om de duurzaamheid en efficiëntie van zonnepanelen nog verder te verbeteren. 

Wat is het verschil met andere zonnepanelen?

In tegenstelling tot traditionele glas-folie panelen, die een laag glas aan de voorkant en een laag kunststof folie aan de achterkant hebben, zijn glas-glas zonnepanelen aan beide zijden voorzien van glas. Zonnecellen, de componenten van zonnepanelen die licht omzetten in elektriciteit, zijn zeer gevoelig en kunnen beschadigen door vocht, temperatuurveranderingen en mechanische stress. Door de zonnecellen tussen twee lagen glas te plaatsen, zijn ze beter beschermd tegen deze externe factoren, wat de levensduur en betrouwbaarheid van het paneel verlengt.

Daarnaast zijn veel glas-glas zonnepanelen bifaciaal, wat betekent dat ze licht kunnen absorberen van zowel de voorkant als de achterkant van het paneel. Dit zorgt voor een hoger energierendement, met name op plekken waar veel gereflecteerd licht aanwezig is, zoals op lichte daken of nabij waterlichamen. 

Hoeveel rendement hebben glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement dan traditionele zonnepanelen. Dit komt door de verminderde kans op celbreuk en de mogelijkheid om licht van beide kanten van het paneel op te vangen. Het exacte rendement varieert afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen en de lichtomstandigheden, maar ligt vaak rond de 20%. Dit is voor veel mensen dan ook de doorslaggevende factor om te kiezen voor glas-glas panelen.

Dankzij de superieure bouwkwaliteit en mogelijkheid tot tweezijdige energieopwekking hebben glas-glas zonnepanelen vaak een hoger rendement dan traditionele glas-folie panelen. Het rendement van monokristallijn zonnepanelen varieert tussen de 17% en 22%. Polykristallijne zonnepanelen hebben meestal een rendement tussen 15% en 17%. 

Wat kosten glas-glas zonnepanelen?

Over het algemeen kost een glas-glas zonnepaneel meer dan andere zonnepaneeltypen, vaak tussen de 20 en 50% meer. Dit heeft te maken met de hogere bouwkwaliteit en de verbeterde prestaties van deze panelen. De kosten voor een glas-glas zonnepaneel zijn variabel, maar voor een 275 Wp paneel inclusief installatie kunt u doorgaans tussen de €350 en €450 verwachten te betalen. De prijs van glas-glas zonnepanelen kan sterk variëren afhankelijk van de fabrikant, de installateur en de grootte van de installatie. Ondanks de hogere initiële kosten, zijn de langere levensduur en het hogere rendement van glas-glas zonnepanelen op de lange termijn zeer kosteneffectief.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.500 – €4.500 €1.100
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €5.000 – €6.000 €1.700
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.500 – €7.500 €2.300
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €7.500 – €8.500 €2.600
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €8.500 – €9.500 €2.900

Lage degradatie: na tientallen jaren nog steeds topprestaties

Ook belangrijk om op te merken is dat glas-glas zonnepanelen minder snel degraderen dan traditionele glas-folie panelen. Dit betekent dat ze niet alleen een hoger initieel rendement hebben, maar dat ze dit rendement ook langer op een hoog niveau behouden. De jaarlijkse degradatie ligt bij glas-glas zonnepanelen rond de 0,3% tot 0,5%, in vergelijking met 0,7% tot 1% per jaar bij traditionele panelen. Dit betekent dat een glas-glas paneel na 25 jaar nog zo’n 85% tot 88% van het oorspronkelijke vermogen kan leveren.

Maximale bescherming van de zonnecellen

In glas-glas panelen zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee glasplaten in plaats van tussen een glasplaat en een plastic achterkant. Dit maakt ze beter bestand tegen vocht, temperatuurschommelingen, mechanische belasting en andere omgevingsinvloeden. Hierdoor gaan ze langer mee en behouden ze hun prestaties beter over de tijd. 

Bovendien hebben glas-glas panelen een lagere kans op zogenaamde ‘microcracks’ of microscheurtjes. Dit zijn kleine scheurtjes in de zonnecellen die kunnen ontstaan door mechanische belasting of temperatuurschommelingen. Microscheurtjes kunnen de prestaties van het paneel verminderen en uiteindelijk leiden tot celuitval. Omdat de zonnecellen in glas-glas panelen beter beschermd zijn, is de kans op deze problemen kleiner.

Beperkingen van glas-glas zonnepanelen

Ondanks de vele voordelen en grote populariteit, hebben glas-glas zonnepanelen ook enkele beperkingen. Ze zijn over het algemeen zwaarder dan traditionele panelen vanwege de extra glaslaag, wat kan leiden tot hogere installatiekosten. Ook zijn de aanschafkosten voor glas-glas zonnepanelen meestal duurder dan voor traditionele zonnepanelen. Hoewel ze op de lange termijn een goede investering vormen vanwege hun hoge efficiëntie en lange levensduur, kunnen de hogere voorafgaande kosten voor sommige huiseigenaren een struikelblok vormen.

Hoeveel garantie krijg ik op glas-glas zonnepanelen?

Fabrikanten van glas-glas zonnepanelen bieden vaak langere garantieperiodes dan fabrikanten van traditionele panelen, soms wel tot 30 jaar. Dit komt door de verhoogde duurzaamheid en betrouwbaarheid van deze panelen. Het is echter belangrijk om de garantievoorwaarden goed te controleren voordat u een aankoop doet.