Hoewel de initiële kosten van monokristallijn zonnepanelen mogelijk hoger zijn dan die van andere soorten zonnepanelen, kunnen ze op de lange termijn een uitstekend rendement op uw investering leveren dankzij hun lange levensduur en betrouwbare prestaties. Lees verder om meer te ontdekken over de unieke voordelen en beperkingen van monokristallijn zonnepanelen, en om te bepalen of ze de juiste keuze zijn voor uw zonne-energiesysteem.

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen zijn een type zonnepaneel dat gebruikmaakt van monokristallijne zonnecellen. Deze zonnecellen worden geproduceerd uit een enkel, zuiver kristal van silicium. Monokristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan hun diepzwarte of donkerblauwe kleur, wat een resultaat is van de manier waarop ze het licht absorberen. Deze kleur geeft de panelen niet alleen een aantrekkelijk, uniform uiterlijk, maar draagt ook bij aan hun hoge energie-efficiëntie. Het feit dat ze gemaakt zijn van een enkel kristal betekent dat er minder ruimte is waar zonlicht kan ‘ontsnappen’, en meer kans dat het licht wordt omgezet in elektriciteit.

Monokristallijn zonnepanelen

Deze panelen zijn daardoor ideaal voor situaties waarin ruimte beperkt is, omdat ze efficiënter zijn dan veel andere types van zonnepanelen. Hoewel ze mogelijk duurder zijn in de initiële aanschaf, kunnen ze door hun hoge efficiëntie en lange levensduur op de lange termijn een goede investering zijn.

Wat is het verschil met polykristallijn zonnepanelen?

Hoewel zowel monokristallijn als polykristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, is er een belangrijk verschil in hun structuur. Monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt uit één enkele kristalstructuur, wat hen efficiënter maakt bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Polykristallijn zonnepanelen daarentegen zijn gemaakt van meerdere kristallen, wat ze een iets lagere efficiëntie geeft. Ook hebben ze een verschillend uiterlijk; monokristallijn panelen zijn zwart of donkerblauw, terwijl polykristallijn panelen een blauwe, gevlekte kleur hebben.

Hoeveel rendement hebben monokristallijn zonnepanelen?

Het rendement van monokristallijn zonnepanelen varieert meestal tussen de 17% en 22%. Dit betekent dat 17 tot 22 procent van het zonlicht dat op het paneel valt, wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Dit is een van de hoogste rendementswaarden onder de verschillende soorten zonnepanelen die momenteel beschikbaar zijn.

Wat kosten monokristallijn zonnepanelen?

De prijs van monokristallijn zonnepanelen kan aanzienlijk variëren afhankelijk van het merk, de grootte en waar je ze koopt. Gemiddeld kun je verwachten dat je tussen de €300 en €400 betaalt voor een paneel van 275 Wp. Dit is inclusief de montage van het paneel. Ondanks de hogere initiële kosten zijn monokristallijn zonnepanelen op de lange termijn een kosteneffectieve keuze vanwege hun hoge efficiëntie en lange levensduur.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.000 – €4.000 €950
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €4.500 – €5.500 €1.400
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.000 – €7.000 €1.950
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €6.900 – €7.900 €2.250
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €7.800 – €8.800 €2.550

Lage degradatie van monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbare prestaties over lange perioden. Ze hebben echter, net als alle zonnepanelen, te maken met een natuurlijk verlies van efficiëntie na verloop van tijd, ook wel bekend als ‘degradatie’.

De degradatiesnelheid van een zonnepaneel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het productieproces, de gebruikte materialen en de omstandigheden waarin de panelen worden geïnstalleerd en gebruikt. Voor monokristallijn zonnepanelen ligt deze snelheid doorgaans rond de 0,3% tot 0,5% per jaar.

Dit betekent dat na 10 jaar een monokristallijn zonnepaneel nog ongeveer 95% tot 97% van zijn oorspronkelijke efficiëntie behoudt. Na 25 jaar daalt dit tot ongeveer 85% tot 88% van de oorspronkelijke efficiëntie.

Populaire keuze door het strakke uiterlijk

Het uiterlijk van een zonne-installatie kan een belangrijke overweging zijn, vooral in woonwijken waar de esthetiek van een woning bijdraagt aan de algehele waarde van het onroerend goed. Monokristallijn zonnepanelen, met hun uniforme donkerblauwe of zwarte kleur, bieden een strak en modern uiterlijk die veel huiseigenaren aantrekkelijk vinden. 

Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van één enkel, puur siliciumkristal. Het productieproces leidt tot een meer uniforme en geordende structuur in de cellen, wat bijdraagt aan een netter uiterlijk. In tegenstelling tot polykristallijn zonnepanelen, die een gespikkeld blauw uiterlijk hebben vanwege de verschillende kristallen, heeft het oppervlak van monokristallijn zonnepanelen een meer consistente kleuring.

Beperkingen van monokristallijn zonnepanelen

Ondanks hun vele voordelen hebben monokristallijn zonnepanelen ook enkele beperkingen. De belangrijkste is de prijs: ze zijn meestal duurder dan andere soorten zonnepanelen vanwege het complexe productieproces en de hoge efficiëntie. 

Daarnaast kunnen monokristallijn zonnepanelen minder goed presteren bij lagere lichtniveaus. Hoewel ze uitstekend presteren in direct zonlicht, kan hun efficiëntie afnemen bij bewolkt weer of tijdens de vroege ochtend of late namiddag wanneer het zonlicht minder sterk is. 

Ondanks deze beperkingen blijven monokristallijn zonnepanelen een populaire keuze vanwege hun hoge efficiëntie, lange levensduur en esthetiek. Het is echter belangrijk om uw specifieke behoeften en omstandigheden in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste type zonnepaneel voor u.

Hoeveel garantie krijg ik op monokristallijn zonnepanelen?

De garantie op monokristallijn zonnepanelen kan variëren, maar veel fabrikanten bieden een productgarantie van 10 tot 25 jaar. Daarnaast is er vaak een vermogensgarantie die belooft dat de panelen na 25 jaar nog minstens 80% van hun oorspronkelijke vermogen zullen produceren.