Wat zijn polykristallijn zonnepanelen?

Polykristallijn zonnepanelen, soms aangeduid als multicrystalline of polycrystalline zonnepanelen, zijn zonnepanelen die vervaardigd zijn uit meerdere gesmolten siliciumkristallen. Dit in contrast met monokristallijn zonnepanelen die bestaan uit één enkel siliciumkristal. In elke cel van een polykristallijn paneel bevindt zich een verzameling van deze kristallen, wat zorgt voor hun typerende, gespikkelde blauwe uiterlijk en een prestatieprofiel dat net even anders is.

Wat is het verschil met monokristallijn zonnepanelen?

Het belangrijkste verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen ligt in hun productieproces en de structuur van de gebruikte siliciumcellen. Monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van één enkel siliciumkristal, wat resulteert in een hogere efficiëntie, maar ook in hogere kosten. Polykristallijn zonnepanelen, daarentegen, gebruiken meerdere siliciumkristallen, wat resulteert in iets lagere efficiëntie, maar ook lagere kosten.

Polykristallijn zonnepanelen

Hoeveel rendement hebben polykristallijn zonnepanelen?

Het rendement van polykristallijn zonnepanelen varieert meestal tussen 15% en 17%. Dit betekent dat ze 15 tot 17 procent van het zonlicht dat ze opvangen, kunnen omzetten in bruikbare elektriciteit. Hoewel dit iets lager is dan het rendement van monokristallijn zonnepanelen, is het nog steeds voldoende om een significant deel van de energiebehoeften van een gemiddeld huishouden te dekken. Het lagere rendement kan wel betekenen dat u meer zonnepanelen nodig heeft om aan uw volledige energiebehoefte te voldoen.

Degradatie van polykristallijn zonnepanelen

Het specifieke rendementsverlies van zonnepanelen varieert op basis van de fabrikant en de kwaliteit van het paneel, maar over het algemeen kunt u verwachten dat monokristallijn zonnepanelen na 10 jaar ongeveer 90% van hun oorspronkelijke rendement behouden. Na 25 jaar is dit typisch ongeveer 80-85% van het oorspronkelijke rendement. Dit betekent dat als een monokristallijn zonnepaneel begint met een vermogen van 300W, het na 10 jaar mogelijk nog steeds ongeveer 270W produceert, en na 25 jaar tussen 240 en 255W. 

Lage initiële kosten

Een van de grootste voordelen van polykristallijn zonnepanelen is hun lagere prijs in vergelijking tot monokristallijn zonnepanelen. Dankzij het eenvoudigere productieproces en de lagere materiaalkosten, zijn polykristallijn zonnepanelen over het algemeen goedkoper, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor mensen die een beperkt budget hebben of op zoek zijn naar een kosteneffectieve zonne-energie oplossing. Zeker wanneer u een klein huishouden heeft, kunnen polykristallijn zonnepanelen een goede oplossing zijn.

Wat kosten polykristallijn zonnepanelen?

Over het algemeen kunt u verwachten dat u tussen de €250 en €350 per paneel betaalt, afhankelijk van onder andere de leverancier, de kwaliteit en de installateur. Dit bedrag is voor een paneel van 275 Wp inclusief montage. Polykristallijn zonnepanelen kosten relatief weinig en hebben een zeer competitieve prijs wat ze een populaire keuze maakt voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame investering met lage initiële kosten.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €2.500 – €3.500 €850
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €3.500 – €4.500 €1.300
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €5.000 – €6.000 €1.800
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €5.800 – €6.800 €2.100
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €6.700 – €7.700 €2.400

Een milieuvriendelijk productieproces

Het productieproces van polykristallijn zonnepanelen is ook milieuvriendelijker dan dat van monokristallijn zonnepanelen. Dit komt doordat het smelten en hergebruiken van siliciumfragmenten een efficiënter proces is dan het snijden van een enkel, groot kristal zoals bij monokristallijn. Het resulteert in minder materiaalverspilling en minder energieverbruik tijdens het productieproces. Daarnaast wordt de energie die geïnvesteerd is in de productie van deze panelen, doorgaans al binnen enkele jaren van operationeel gebruik terugverdiend. Dit zorgt ervoor dat polykristallijn zonnepanelen een lagere milieu-impact hebben gedurende hun volledige levenscyclus.

Bijkomend voordeel is dat het eenvoudiger is om polykristallijn zonnepanelen aan het einde van hun levensduur te recyclen. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk uit elkaar te halen, wat betekent dat de materialen efficiënt kunnen worden gerecycled en hergebruikt, in plaats van te eindigen op de vuilstort. Dit alles draagt bij aan een verminderde impact op het milieu en maakt polykristallijn zonnepanelen een aantrekkelijke keuze voor de milieubewuste consument.

Beperkingen van polykristallijn zonnepanelen

Hoewel polykristallijn zonnepanelen vele voordelen bieden, hebben ze ook een aantal beperkingen. Een daarvan is hun lagere rendement in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Hoewel de verschillen klein zijn, kan het voor grotere installaties wel degelijk uitmaken.

Polykristallijn zonnepanelen presteren doorgaans ook minder goed bij zwakke lichtomstandigheden, zoals bij bewolkt weer of tijdens de vroege ochtend- en late namiddaguren. 

Wat betreft het uiterlijk kan de blauwe, gespikkelde kleur voor sommige mensen minder aantrekkelijk zijn dan het strakkere, uniforme uiterlijk van monokristallijn zonnepanelen. Dit is uiteraard subjectief en hangt af van uw persoonlijke voorkeur.

Tot slot is de levensduur van polykristallijn zonnepanelen over het algemeen iets korter dan die van monokristallijn panelen. Hoewel ze nog steeds lang meegaan (meestal meer dan 25 jaar), kunnen ze iets sneller degraderen. Dit betekent dat hun vermogen om elektriciteit te produceren in de loop van de tijd lichtelijk kan afnemen.

Hoeveel garantie krijg ik op polykristallijn zonnepanelen?

De meeste fabrikanten bieden een productgarantie van 10 tot 25 jaar op polykristallijn zonnepanelen, evenals een vermogensgarantie die garandeert dat de panelen na 25 jaar nog minstens 80% van hun oorspronkelijke vermogen zullen produceren.