Subsidie voor zonnepanelen in 2023?

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor iedereen die wil besparen op zijn of haar energierekening en tegelijkertijd bij wil dragen aan een duurzamere toekomst. Hoewel er geen subsidie meer beschikbaar is voor zonnepanelen, zijn er nog steeds regelingen die de aanschaf van zonnepanelen zeer aantrekkelijk maken.

Geen btw op zonnepanelen

Sinds 2023 betaalt u 0% btw over zonnepanelen. Als u in het verleden zonnepanelen heeft aangeschaft, betaalde u voor 2023 nog 21% btw. Wist u echter dat u de btw over zonnepanelen kunt terugvragen? Dit is een speciale regeling voor zonnepanelen waar u dankbaar gebruik van kunt maken. Doordat u de btw kunt terugvragen bij de belastingdienst, bespaart u weer kosten.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kunt u de energie die u produceert met uw zonnepanelen, terug leveren aan het energienet. De energieleverancier verrekent deze terug geleverde energie met de energie die u afneemt van het net. Op deze manier betaalt u alleen voor het verschil tussen de energie die u afneemt en de energie die u terug levert. Dit zal een aanzienlijke besparing opleveren op uw energierekening. Vanaf 2025 tot 2031 wilt de overheid de salderingsregeling afbouwen. U kunt nu 100% van de stroom die u overdag meer opwekt salderen. Vanaf 2025 kunt u nog maar 64% salderen. In 2027 nog maar 55%. Dit wordt verlaagd tot het in 2031 0% is. Zorg ervoor dat u op tijd investeert in zonnepanelen zodat u zoveel mogelijk gebruik kunt maken van de salderingsregeling.

Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een lening die wordt verstrekt door de overheid om particulieren en bedrijven te helpen investeren in energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen zijn één van de maatregelen waarvoor de lening hiervoor kan worden gebruikt. Vanaf 1 juni 2022 kan de lening vanuit het Nationaal Warmtefonds 100% worden ingezet voor de aanschaf van zonnepanelen. Voorheen was dit nog maximaal 75%. Als woningeigenaar kunt u €1.000-€25.000 lenen voor het verduurzamen van uw woning. De lening heeft een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.

Btw-teruggave

Als u voor 2023 zonnepanelen heeft aanschaft voor uw woning of bedrijf, heeft u recht op teruggave van de btw die u betaalt heeft over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Deze btw-teruggave geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Het terugvragen van btw kan een aanzienlijk voordeel opleveren. Voor een gemiddelde installatie van zonnepanelen gaat het al snel om een bedrag van enkele honderden euro’s. Om de btw terug te vragen moet u zich registreren bij de Belastingdienst als ondernemer. Dit kan eenvoudig online via het speciale formulier op de website van de Belastingdienst. Vervolgens kunt u de btw die u heeft betaald over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terugvragen via uw btw-aangifte.

Bereken hier ook de opbrengst van zonnepanelen.

Snel terugverdiend

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. De kosten verdient u hierdoor nu binnen 5 – 10 jaar weer terug. Aangezien zonnepanelen een levensduur van meer dan 25 jaar hebben, heeft u de jaren hierna alleen maar profijt van de zonnepanelen. Zou u 20 zonnepanelen op uw dak plaatsen, dan kunt u al gauw €1.000 per jaar besparen. De kosten inclusief het plaatsen van 20 zonnepanelen liggen rond de €6.000.

Hogere woningwaarde

Kiest u ervoor om tegenwoordig zonnepanelen te plaatsen, dan ontvangt u helaas geen subsidie zonnepanelen meer. Wél zijn er een hoop andere voordelen waarvan u profiteert als u zonnepanelen laat plaatsen. Zo zal de waarde van uw woning bijvoorbeeld ook toenemen als u zonnepanelen op het dak plaatst. Dit maakt het namelijk aantrekkelijker om de woning te kopen als u besluit om deze te verkopen.

Lokale subsidie zonnepanelen

Dat de landelijke subsidie op zonnepanelen verdwenen is, wil nog niet zeggen dat u nergens meer subsidie op zonnepanelen kunt krijgen. Sommige gemeenten hebben namelijk nog wel speciale subsidieregelingen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ga daarom altijd na of uw gemeente geen speciale regeling heeft als u van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen.

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten kunt u €2.500-€25.000 lenen met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Door goedkope leningen aan te bieden probeert de gemeente inwoners te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen en te verduurzamen.

Stimuleringslening

De Stimuleringslening voor zonnepanelen is een regeling waarbij gemeenten, corporaties en ontwikkelaars budget beschikbaar stellen voor de financiering van duurzame investeringen, zoals zonnepanelen. De lening heeft een vaste rente en looptijd en wordt afbetaald in gelijke maandelijkse termijnen. Het voordeel van de Stimuleringslening voor zonnepanelen is dat de rente doorgaans lager is dan de commerciële rente op hypothecaire geldleningen.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bent u benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan raden we u aan om offertes te vergelijken via onze website. De prijs verschilt per installatie en installatiebedrijf. Geen klus is het zelfde waardoor het bepalen van de prijs niet altijd even makkelijk is. Via onze website kunt u eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende specialisten. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw aankoop!