Heeft u geen subsidie mogelijkheden? Kijk naar de andere voordelen en regelingen die er zijn om de kosten van zonnepanelen te verlagen.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kunt u de energie die u produceert met uw zonnepanelen, terug leveren aan het energienet. De energieleverancier verrekent deze terug geleverde energie met de energie die u afneemt van het net. Op deze manier betaalt u alleen voor het verschil tussen de energie die u afneemt en de energie die u terug levert. Dit zal een aanzienlijke besparing opleveren op uw energierekening. Vanaf 2025 tot 2031 wilt de overheid de salderingsregeling afbouwen. U kunt nu 100% van de stroom die u overdag meer opwekt salderen. Vanaf 2025 kunt u nog maar 64% salderen. In 2027 nog maar 55%. Dit wordt verlaagd tot het in 2031 0% is. Zorg ervoor dat u op tijd investeert in zonnepanelen zodat u zoveel mogelijk gebruik kunt maken van de salderingsregeling.

0% btw op zonnepanelen

Sinds 2023 betaalt u 0% btw over zonnepanelen. Als u voor 2023 zonnepanelen heeft aangeschaft, betaalde u nog 21% btw. Wist u echter dat u de btw over zonnepanelen kunt terugvragen? Dit is een speciale regeling voor zonnepanelen waar u dankbaar gebruik van kunt maken. Doordat u de btw kunt terugvragen bij de belastingdienst, bespaart u weer kosten.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die wordt verstrekt door de overheid om particulieren en bedrijven te helpen investeren in energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen zijn één van de maatregelen waarvoor de lening hiervoor kan worden gebruikt. Vanaf 1 juni 2022 kan de lening vanuit het Nationaal Warmtefonds 100% worden ingezet voor de aanschaf van zonnepanelen. Voorheen was dit nog maximaal 75%. Als woningeigenaar kunt u €1.000-€27.000 lenen voor het verduurzamen van uw woning. De lening heeft een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.

Subsidie voor zonnepanelen?

ISDE subsidie zonnepanelen zakelijk

Wilt u zonnepanelen plaatsen als rechtspersoon? De ISDE subsidie is ook beschikbaar voor bedrijven die willen investeren in zonnepanelen. Het is nog mogelijk deze subsidie aan te vragen t/m 31 december 2023. Er is totaal 30 miljoen euro beschikbaar voor zakelijke gebruikers die zonnepanelen willen aanschaffen.

Wat zijn de voorwaarden voor de ISDE subsidie zonnepanelen zakelijk?

De ISDE subsidie voor zonnepanelen is alleen beschikbaar voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting. Aan welke andere voorwaarden moet u voldoen als bedrijf? Lees het hieronder:

 • Kleinverbruikersaansluiting: De aansluiting van uw zonnepanelensysteem op het elektriciteitsnet heeft totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A.
 • Eigen verbruik: In het voorgaande jaar van de subsidie heeft uw bedrijf minimaal een netto eigen verbruik van 50.000 kWh. Dit moet blijken uit de jaarnota van uw energieleverancier.
 • Vermogen: De zonnepanelen installatie heeft een vermogen van minimaal 15kWp

Om gebruik te maken van de subsidie moeten de zonnepanelen geïnstalleerd worden door een gespecialiseerd zonnepanelen installateur. Vraag hier 100% vrijblijvend 4 zonnepanelen offertes aan en vergelijk betrouwbare specialisten in uw regio. Omdat u de offertes naast elkaar kunt leggen bespaart u tot wel 40% op uw aankoop en bent u verzekerd van een betrouwbare installateur.

SDE++ subsidie zonnepanelen

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) subsidie is voor bedrijven en non-profit organisaties die hernieuwbare energie opwekken of CO2 uitstoot verminderen. Met deze subsidie stimuleert de overheid bedrijven te verduurzamen en CO2 uitstoot te verminderen. Bedrijven kunnen de SDE++ subsidie aanvragen van 5 september tot en met 5 oktober 2023.

Wat zijn de voorwaarden voor de SDE++ subsidie?

De SDE++ subsidie voor zonnepanelen is alleen beschikbaar voor bedrijven met een grootaansluiting. Aan welke andere voorwaarden moet u voldoen als bedrijf? Lees het hieronder:

 • Haalbaarheidsstudie: aan uw verzoek dient u een haalbaarheidsstudie toe te voegen. Dit bestaat onder andere uit uw projectomschrijving, begroting en ontwerp.
 • Vergunningen: gaat het om zonnepanelen in veldopstelling of worden de zonnepanelen niet geplaatst op een bestaand dak? Dan heeft u mogelijk vergunningen nodig.
 • Transportindicatie: u dient ook een transportindicatie aan uw aanvraag toe te voegen. Dit geeft de RVO een indicatie van de transportcapaciteit.
 • Realisatietermijn: let ook op de realisatietermijn. Na goedkeuring van uw SDE subsidie dient u de zonnepanelen binnen een bepaalde termijn te plaatsen. Is uw installatie kleiner dan 1 MWp? Dan heeft u 1,5 jaar voor de plaatsing. Is de installatie groter? Dan heeft u 3 jaar voor de realisatie.
 • Piekvermogen: uw project mag op maximaal 50% van het piekvermogen van het systeem worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

SCE subsidie zonnepanelen

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is open sinds 9 januari 2023 en sluit op 1 november 2023. De SCE subsidie is voor lokale initiatieven om zonne-energie op te wekken. Lezen van deze initiatieven zijn 15 jaar lang vrijgesteld van energiebelasting. De subsidie is alleen beschikbaar voor energiecoöperaties ene VvE’s

Lokale subsidie zonnepanelen

Dat de landelijke subsidie op zonnepanelen verdwenen is, wil nog niet zeggen dat u nergens meer subsidie op zonnepanelen kunt krijgen. Sommige gemeenten hebben namelijk nog wel speciale subsidieregelingen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ga daarom altijd na of uw gemeente geen speciale regeling heeft als u van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen.

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten kunt u €2.500-€25.000 lenen met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Door goedkope leningen aan te bieden probeert de gemeente inwoners te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen en te verduurzamen.

Stimuleringslening

De Stimuleringslening voor zonnepanelen is een regeling waarbij gemeenten, corporaties en ontwikkelaars budget beschikbaar stellen voor de financiering van duurzame investeringen, zoals zonnepanelen. De lening heeft een vaste rente en looptijd en wordt afbetaald in gelijke maandelijkse termijnen. Het voordeel van de Stimuleringslening voor zonnepanelen is dat de rente doorgaans lager is dan de commerciële rente op hypothecaire geldleningen.

Zonnepanelen sneller terugverdiend dan ooit

Zonnepanelen kosten veel minder dan jaren geleden. U verdient de investering hierdoor nu binnen 5-10 jaar weer terug. Aangezien zonnepanelen een levensduur van meer dan 25 jaar hebben, heeft u de jaren hierna alleen maar profijt van de zonnepanelen. Zou u 20 zonnepanelen op uw dak plaatsen, dan bespaart u al gauw €1.000-€1.400 per jaar. De kosten inclusief het plaatsen van 20 zonnepanelen liggen rond de €6.000.

Hogere woningwaarde

Kiest u ervoor om tegenwoordig zonnepanelen te plaatsen, dan ontvangt u helaas geen subsidie zonnepanelen meer. Wél zijn er een hoop andere voordelen waarvan u profiteert als u zonnepanelen laat plaatsen. Zo zal de waarde van uw woning bijvoorbeeld ook toenemen als u zonnepanelen op het dak plaatst. Dit maakt het namelijk aantrekkelijker om de woning te kopen als u besluit om deze te verkopen.Btw-teruggave (voor 2023)

Als u voor 2023 zonnepanelen heeft aanschaft voor uw woning of bedrijf, heeft u recht op teruggave van de btw die u betaalt heeft over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Deze btw-teruggave geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Het terugvragen van btw kan een aanzienlijk voordeel opleveren. Voor een gemiddelde installatie van zonnepanelen gaat het al snel om een bedrag van enkele honderden euro’s. Om de btw terug te vragen moet u zich registreren bij de Belastingdienst als ondernemer. Dit kan eenvoudig online via het speciale formulier op de website van de Belastingdienst. Vervolgens kunt u de btw die u heeft betaald over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terugvragen via uw btw-aangifte.

Hoe vraagt u de btw terug voor zonnepanelen die zijn aangeschaft voor 2023?

 • Stap 1: Formulier “Opgaaf startende ondernemer” invullen en indienen.
 • Stap 2: Reactie afwachten van de Belastingdienst.
 • Stap 3: De belastingaangifte voor het aankoopjaar.
 • Stap 4: Uw rekeningnummer doorgeven voor de teruggave.


Btw teruggave zonnepanelen berekenen?

Bereken hier ook de opbrengst van zonnepanelen.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bent u benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan raden we u aan om offertes te vergelijken via onze website. De prijs verschilt per installatie en installatiebedrijf. Geen klus is het zelfde waardoor het bepalen van de prijs niet altijd even makkelijk is. Via onze website kunt u eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende specialisten. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw aankoop!

Externe bronnen:

Energiesubsidiewijzer

Rijksoverheid

Belastingdienst

Warmtefonds

RVO: ISDE

RVO: SDE++

RVO: SCE

SVn