Zonnepanelen huren, kan dat?

Ondanks het feit dat een installatie met zonnepanelen u in de praktijk dus altijd directe financiële voordelen weet op te leveren is het uiteraard wel zo dat u rekening moet houden met de éénmalige vereiste investering. Wanneer u hiervoor niet over de nodige financiële middelen beschikt kan zonnepanelen huren een interessant alternatief vormen. Op deze manier profiteert u reeds vanaf dag één van de energie die ze leveren en bijgevolg dus ook van een lagere energierekening. Dit terwijl het uiteraard geen vereiste meer is om een flinke investering te moeten doen. Geld lenen is overigens ook niet meer nodig. U betaalt gewoon de maandelijkse huur voor de gekozen installatie en dat is alles. Vaak heeft u aan het einde van de contractduur de mogelijkheid om de installatie te kopen.

Zonnepanelen huren kan gebeuren bij tal van verschillende partijen. Verschillende energieleveranciers bieden hun klanten bijvoorbeeld deze mogelijkheid.

In het merendeel van de gevallen is er sprake van een huurperiode van 10 jaar. Wanneer deze periode is afgelopen is de keuze dan vervolgens aan u als eigenaar van de woning (of in ieder geval als opdrachtgevende partij voor de plaatsing van de zonnepanelen) om te bepalen of u het systeem wenst over te nemen of niet. Hou er rekening mee dat zonnepanelen huren uiteindelijk wel duurder zal uitvallen dan wanneer u in één keer een bepaalde zonnepaneleninstallatie aankoopt.

Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren via de gemeente

Zonnepanelen huren kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. Zoals hierboven reeds aangehaald is het zo dat u in eerste instantie de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te huren bij verschillende bedrijven. Het gaat hierbij dan onder meer om tal van verschillende energieleveranciers welke deze mogelijkheid aanbieden. Dat is echter niet alles. In bepaalde gevallen is het namelijk eveneens mogelijk om zonnepanelen te huren via de gemeente waarin u woonachtig bent. U moet er wel rekening mee houden dat dit zeker niet door elke gemeente wordt aangeboden.

Sta er naast bovenstaande eveneens bij stil dat er aan zonnepanelen huren bij de gemeente waarin u woonachtig bent eveneens een aantal voorwaarden zijn verbonden. Zaken waar u dan ook altijd de nodige aandacht aan zal dienen te besteden zijn onder meer de onderstaande:

Hoelang bedraagt de huurtermijn?

Welke kosten worden er precies aangerekend? Beschikt u over de mogelijkheid om (ooit) eigenaar te worden van de installatie? Wanneer zonnepanelen huren door uw gemeente wordt aangeboden is het altijd zeer belangrijk om u even grondig te gaan verdiepen in de exacte voorwaarden die daarvoor gelden. Deze kunnen immers in de praktijk zeer sterk afhankelijk zijn van gemeente tot gemeente.

Zonnepanelen op huurhuis

Tot slot stellen veel mensen zich in de praktijk vaak de vraag of zonnepanelen op een huurhuis plaatsen tot de mogelijkheden behoort of niet. Dat kan zeker. Indien het gaat om een huurhuis welke beschikt over een eigen dak beschikt u over twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

U kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen zelf te laten plaatsen (uiteraard dient dit altijd te gebeuren in overleg met de verhuurder); Het is mogelijk om de verhuurder te vragen of hij of zij bereid is om dit te doen voor u; Beschikt u over een sociale huurwoning? Hou er in dat geval rekening mee dat het uiteraard logisch is dat de woningcorporatie dit voor u regelt. Beschikt u over een gedeeld dak, bijvoorbeeld omdat u woont in een appartement? In dat geval zal u aan de verhuurder moeten vragen of hij bereid is om een installatie met zonnepanelen te plaatsen. Ondanks het feit dat zonnepanelen op een huurhuis plaatsen dus zeker een mogelijkheid kan zijn, zijn er wel extra aandachtspunten om bij stil te blijven staan. In ieder geval kan u dit niet doen zonder goedkeuring van de verhuurder van de woning.