Zonnepanelen kopen in Nederland?

Zonnepanelen kopen in Nederland? Zonnepanelen zijn in staat om zonlicht om te zetten naar elektriciteit. Er wordt op deze manier gelijkstroom geproduceerd. Ook zonder direct zonlicht zullen de meeste zonnepanelen stroom opwekken. De stroom die we gebruiken voor onze elektrische apparaten, is echter wisselstroom. Met behulp van een zogenaamde omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom. Zo kunt u de energie die afkomstig is van uw zonnepanelen, gebruiken voor uw huishoudelijke apparaten.

Wat kost het om zonnepanelen te kopen?

Op dit moment is het zeer aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen. Een paar jaar terug was dit nog erg prijzig, maar dat is niet langer het geval. Hoeveel u exact betaalt voor uw zonnepanelen, is van diverse factoren afhankelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel zonnepanelen u op het dak laat plaatsen. Hoeveel er in uw geval aan te raden zijn, is weer afhankelijk van uw stroomverbruik en het oppervlakte van het dak. Op het gemiddelde dak is genoeg ruimte voor een stuk of 20 zonnepanelen. Kijk op de pagina zonnepanelen kosten voor meer informatie over de gemiddelde kosten voor het kopen en plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen is op het moment vrij goedkoop

Op dit moment liggen de prijzen van zonnepanelen relatief laag. Dit is dan ook een uitstekend moment om zonnepanelen te kopen. Als u benieuwd bent naar wat zonnepanelen u zullen kosten, is het aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten. Offertes vergelijken doet u eenvoudig via onze website. Hierdoor kunt u tot wel 40% besparen op uw aankoop.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.000 – €4.000 €950
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €4.500 – €5.500 €1.400
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.000 – €7.000 €1.950
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €6.900 – €7.900 €2.250
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €7.800 – €8.800 €2.550
Welke zonnepanelen kopen?

Waar moet u op letten?

Wanneer u zonnepanelen wilt kopen staat u voor een belangrijke keuze. U maakt een afweging tussen prijs en rendement om zo de juiste panelen te kiezen. Het ene soort paneel levert meer stroom op dan het andere, maar daar betaalt u ook weer meer voor. Heeft u een heel groot dak? Dan zou u natuurlijk ook voor veel goedkope zonnepanelen kunnen kiezen, om zo alsnog aan een hoog rendement te komen. Naast deze praktische overwegingen kijkt u natuurlijk ook naar het uiterlijk van de zonnepanelen.

Welke zonnepanelen kopen?

U gaat zonnepanelen kopen? Dan is het verstandig om de verschillende soorten zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Zo vindt u de beste zonnepanelen die passen bij uw behoeften en dak.

  • Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit één kristalstructuur en hebben een uniform zwarte kleur. Ze hebben een hoog rendement en zijn efficiënter bij beperkte ruimte. Over het algemeen zijn monokristallijne zonnepanelen duurder dan andere typen.
  • Polykristallijne zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit meerdere kristalstructuren en hebben een blauwe kleur. Ze zijn iets minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen, maar zijn meestal goedkoper. Polykristallijne zonnepanelen hebben namelijk meer ruimte nodig voor dezelfde opbrengst.
  • Dunne-film zonnepanelen: Deze panelen zijn gemaakt van een dunne laag fotovoltaïsch materiaal, zoals amorf silicium, cadmiumtelluride of koperindiumgalliumselenide. Ze zijn flexibel en kunnen op verschillende oppervlakken worden aangebracht. Dunne-film panelen zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar ze presteren beter bij weinig licht en hoge temperaturen.
  • Glas-glas zonnepanelen: Traditionele zonnepanelen hebben meestal een glazen voorzijde en een achterzijde van kunststof. Glas-glas zonnepanelen hebben echter aan beide zijden een glaslaag, waardoor ze duurzamer en bestand zijn tegen weersinvloeden en veroudering.

Het installeren van meerdere goedkope zonnepanelen op een groot dak kan een kosteneffectieve strategie zijn om uw rendement te maximaliseren en tegelijkertijd gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

Opbrengsten

Naast de kosten die u maakt om nieuwe zonnepanelen te kopen, let u natuurlijk ook op wat de panelen u opleveren. Hoe snel verdient u de gemaakte kosten weer terug? Dit is mede afhankelijk van de Wattpiek. Hoe hoger de Wattpiek, hoe meer stroom u opwekt. Kijk van tevoren altijd naar hoeveel Wattpiek een paneel oplevert. U zult zien dat de meeste zonnepanelen 275 of 320 Wp hebben. De hoogste capaciteit die momenteel mogelijk is ligt rond de 400 Wp.  

Btw en subsidie

Er zijn diverse regelingen om extra te besparen op uw zonnepanelen. Zo betaalt u bijvoorbeeld geen van btw meer op zonnepanelen vanaf januari 2023. Dit scheelt u maar liefst 21%. Heeft u voor 2023 zonnepanelen aangeschaft? Dan kunt u de btw terugvragen. Wilt u weten hoeveel geld u terugkrijgt voor uw zonnepanelen? Dat kunt u uitrekenen in op de pagina over btw en subsidie. Er zijn ook gemeentelijke subsidies. Check in uw eigen gemeente of er een soortgelijke subsidie is. Voorheen was er een landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar deze is inmiddels afgeschaft.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kunt u de energie die u produceert met uw zonnepanelen, terug leveren aan het energienet. De energieleverancier verrekent deze terug geleverde energie met de energie die u afneemt van het net. Op deze manier betaalt u alleen voor het verschil tussen de energie die u afneemt en de energie die u terug levert. Dit zal een aanzienlijke besparing opleveren op uw energierekening. Vanaf 2025 tot 2031 wilt de overheid de salderingsregeling afbouwen. U kunt nu 100% van de stroom die u overdag meer opwekt salderen. Vanaf 2025 kunt u nog maar 64% salderen. In 2027 nog maar 55%. Dit wordt verlaagd tot het in 2031 0% is. Zorg ervoor dat u op tijd investeert in zonnepanelen zodat u zoveel mogelijk gebruik kunt maken van de salderingsregeling.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u koopt. Dit heeft niet alleen te maken met de grootte van uw dak. Het is ook afhankelijk van hoeveel stroom u gebruikt. U kunt zelf inschatten hoeveel zonnepanelen u nodig zult hebben, door het volgende uit te rekenen:

(Jaarlijks energieverbruik) gedeeld door (het aantal Wattpiek van één paneel)

Waarom zonnepanelen kopen?

Wilt u zonnepanelen kopen en geld besparen? Zelfs in Nederland, waar het niet altijd zonnig is, kunnen ze een hoop energie opleveren. Ze leveren namelijk ook energie op als het bewolkt is. Door zonnepanelen te kopen, zal u veel minder aan de energieleverancier hoeven te betalen. Sterker nog, als uw zonnepanelen genoeg energie opwekken om uw huishouden van energie te voorzien, hoeft u helemaal niets meer te betalen.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen kopen is dus zeker een goed idee! Bent u benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan raden we u aan om offertes te vergelijken via onze website. De prijs verschilt per installatie en installatiebedrijf. Geen klus is het zelfde waardoor het bepalen van de prijs niet altijd even makkelijk is. Via onze website kunt u eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende specialisten. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw aankoop!