Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? Wilt u gebruik maken van duurzame en zelf opgewekte energie? Zonnepanelen kopen is tegenwoordig niet zo duur meer en het is goed voor het milieu. Op de lange termijn bespaart u zelfs enorm veel geld met de zonnepanelen. Waar moet u op letten bij het kopen van zonnepanelen? Op deze pagina leest u alles over zonnepanelen kopen!

Zonnepanelen kopen in Nederland?

Zonnepanelen kopen in Nederland? Zonnepanelen zijn in staat om zonlicht om te zetten naar elektriciteit. Er wordt op deze manier gelijkstroom geproduceerd. Ook zonder direct zonlicht zullen de meeste zonnepanelen stroom opwekken. De stroom die we gebruiken voor onze elektrische apparaten, is echter wisselstroom. Met behulp van een zogenaamde omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom. Zo kunt u de energie die afkomstig is van uw zonnepanelen, gebruiken voor uw huishoudelijke apparaten.

Wat kost het om zonnepanelen te kopen?

Op dit moment is het zeer aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen. Een paar jaar terug was dit nog erg prijzig, maar dat is niet langer het geval. Hoeveel u exact betaalt voor uw zonnepanelen, is van diverse factoren afhankelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel zonnepanelen u op het dak laat plaatsen. Hoeveel er in uw geval aan te raden zijn, is weer afhankelijk van uw stroomverbruik en het oppervlakte van het dak. Op het gemiddelde dak is genoeg ruimte voor een stuk of 20 zonnepanelen. Kijk op de pagina zonnepanelen kosten voor meer informatie over de gemiddelde kosten voor het kopen en plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen is op het moment vrij goedkoop

Op dit moment liggen de prijzen van zonnepanelen relatief laag. Dit is dan ook een uitstekend moment om zonnepanelen te kopen. Als u benieuwd bent naar wat zonnepanelen u zullen kosten, is het aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten. Offertes vergelijken doet u eenvoudig via onze website. Hierdoor kunt u tot wel 40% besparen op uw aankoop.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.000 – €4.000 €950
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €4.500 – €5.500 €1.400
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.000 – €7.000 €1.950
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €6.900 – €7.900 €2.250
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €7.800 – €8.800 €2.550

Waar moet u op letten?

Wanneer u zonnepanelen wilt kopen staat u voor een belangrijke keuze. U maakt een afweging tussen prijs en rendement om zo de juiste panelen te kiezen. Het ene soort paneel levert meer stroom op dan het andere, maar daar betaalt u ook weer meer voor. Heeft u een heel groot dak? Dan zou u natuurlijk ook voor veel goedkope zonnepanelen kunnen kiezen, om zo alsnog aan een hoog rendement te komen. Naast deze praktische overwegingen kijkt u natuurlijk ook naar het uiterlijk van de zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen

Weet u eenmaal zeker dat u zonnepanelen wilt kopen, dan zult u ook nog moeten kiezen tussen de verschillende soorten. De meest toegepaste zonnepanelen zijn dunne film panelen en kristallijnpanelen.

Bij de laatste soort kunt u nog eens kiezen uit monokristallijn en polykristallijn. Beide soorten zijn gemaakt van silicium. Monokristallijn zonnepanelen leveren het meest op. Polykristallijn iets minder, maar ze zijn dan ook goedkoper. Kiest u voor dunne film zonnepanelen, dan heeft u goedkope panelen, maar wel met het laagste rendement. Wanneer u een groot dak heeft kunt u meerdere van deze goedkope panelen installeren om toch aan uw rendement te komen.

Opbrengsten

Naast de kosten die u maakt om nieuwe zonnepanelen te kopen, let u natuurlijk ook op wat de panelen u opleveren. Hoe snel verdient u de gemaakte kosten weer terug? Dit is mede afhankelijk van de Wattpiek. Hoe hoger de Wattpiek, hoe meer stroom u opwekt. Kijk van tevoren altijd naar hoeveel Wattpiek een paneel oplevert. U zult zien dat de meeste zonnepanelen 275 of 320 Wp hebben. De hoogste capaciteit die momenteel mogelijk is ligt rond de 400 Wp.  

Btw teruggave en subsidie

Er zijn diverse manieren om extra te besparen op uw zonnepanelen. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van btw-teruggave. Dit scheelt u maar liefst 21%. Wilt u weten hoeveel geld u terugkrijgt voor uw zonnepanelen? Dat kunt u uitrekenen in op de pagina btw teruggave voor zonnepanelen. Er zijn ook gemeentelijke subsidies. Check in uw eigen gemeente of er een soortgelijke subsidie is. Voorheen was er een landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar deze is inmiddels afgeschaft.

Salderingsregeling

Het kan voorkomen dat u meer stroom opwekt dan u kunt gebruiken. Het overschot gaat dan terug naar het netwerk en uw energieleverancier biedt hiervoor een vergoeding van tussen de €0,03 en €0,12 per kWh. Het is sterk aan te raden om energieleveranciers te vergelijken op deze tarieven. Dit proces van terug leveren heet ook wel salderen. De salderingsregeling die nu geldt wordt naar verwachting vanaf 2023 afgebouwd. De vergoeding voor het terug leveren van stroom wordt hierdoor waarschijnlijk lager.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u koopt. Dit heeft niet alleen te maken met de grootte van uw dak. Het is ook afhankelijk van hoeveel stroom u gebruikt. U kunt zelf inschatten hoeveel zonnepanelen u nodig zult hebben, door het volgende uit te rekenen:

(Jaarlijks energieverbruik) gedeeld door (het aantal Wattpiek van één paneel)

Waarom zonnepanelen kopen?

Wilt u zonnepanelen kopen en geld besparen? Zelfs in Nederland, waar het niet altijd zonnig is, kunnen ze een hoop energie opleveren. Ze leveren namelijk ook energie op als het bewolkt is. Door zonnepanelen te kopen, zal u veel minder aan de energieleverancier hoeven te betalen. Sterker nog, als uw zonnepanelen genoeg energie opwekken om uw huishouden van energie te voorzien, hoeft u helemaal niets meer te betalen.

Zonnepanelen kopen is dus zeker geen gek idee! Vergelijk offertes met behulp van onze website om snel een specialist te vinden die de panelen op uw dak kan installeren.