Wat kosten zonnepanelen?

Wat zijn de kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn bijvoorbeeld het aantal en het soort zonnepanelen dat u wilt laten plaatsen van invloed op de prijs en hanteren installateurs vaak andere prijzen voor precies hetzelfde. Wilt u zonnepanelen kopen? Dan is het natuurlijk wel zo prettig als u van te voren een goed beeld heeft van de kosten.

Wat zonnepanelen kosten in 2024?

Het gemiddelde dak heeft ruimte voor zo’n 20 zonnepanelen. Zou u 20 zonnepanelen laten plaatsen, dan bent u gemiddeld € 6.000 kwijt (bij zonnepanelen van 275WP). Dit bedrag heeft u in gemiddeld 5 tot 10 jaar weer terugverdiend doordat u energie bespaart. De gemiddelde stroomprijs ligt nu rond de €0,41 per kWh waardoor u de kosten nu nog sneller terugverdient.

Wat kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen inclusief installatie?

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.000 – €4.000 €950
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €4.500 – €5.500 €1.400
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.000 – €7.000 €1.950
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €6.900 – €7.900 €2.250
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €7.800 – €8.800 €2.550

Wat kosten monokristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen kosten over het algemeen meer dan andere soorten zonnepanelen, maar zijn een duurzame keuze vanwege de lange levensduur en hoge efficiëntie.

Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage
1 €300 – €400

Wat kosten polykristallijn zonnepanelen?

Polykristallijn zonnepanelen kosten gemiddeld minder dan andere zonnepanelen waardoor ze erg populair zijn in Nederland.

Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage
1 €250 – €350

Wat kosten dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen kosten relatief weinig maar hebben ook een lager rendement.

Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage
1 €200 – €300

Wat kosten glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen kosten gemiddeld 20% – 50% meer dan andere zonnepanelen.

Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage
1 €350 – €450

Hoe is de prijs van zonnepanelen opgebouwd?

De prijs voor de aanschaft en installatie van zonnepanelen is opgebouwd uit meerdere onderdelen:

  1. De kosten van de zonnepanelen zelf: Het grootste deel van de kosten is de aanschaf van de zonnepanelen zelf. Dit is prijs voor de panelen die op uw dak worden gelegd. Deze kan variëren per merk, type en het vermogen. Zonnepanelen van hoge kwaliteit zijn vaak duurder, maar leveren op lange termijn een hogere energieopbrengst.
  2. De kosten van een omvormer: De omvormer is een cruciaal onderdeel van het zonne-energiesysteem, omdat het de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt opgewekt, omzet in bruikbare wisselstroom (AC). Omvormers variëren in prijs op basis van hun capaciteit en type.
  3. De kosten van het montagesysteem en de kabels: Het montagesysteem, de bevestigingsmaterialen en de kabels zijn noodzakelijk om de zonnepanelen veilig en efficiënt op uw dak te installeren. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type dak en de installatiemethode.
  4. De kosten van de installatie: Dit zijn de arbeidskosten voor de installateurs, evenals eventuele voorbereidende werkzaamheden aan het dak, elektrische aansluitingen en aanpassingen aan de meterkast.

Subsidie en 0% btw

In sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen als u zonnepanelen laat plaatsen door een specialist. Ga dus na of dit ook voor uw gemeente geldt. Vanaf januari 2023 betaalt u geen btw meer over zonnepanelen. Hierdoor bespaart u dus 21% op de aankoop. Heeft u voor 2023 zonnepanelen aangeschaft? Dan kunt u de btw die u over de zonnepanelen heeft betaald terugvragen bij de Belastingdienst. U kunt dus extra besparen op de aanleg van zonnepanelen op uw dak. Bereken hier de btw teruggave voor zonnepanelen.

Wegen de voordelen op tegen de zonnepanelen kosten?

De voordelen van zonnepanelen wegen zeker op tegen de kosten om te investeren in zonnepanelen. U heeft de investering in 5 tot 10 jaar weer terugverdiend. Bereken de terugverdientijd en opbrengst van uw zonnepanelen eenvoudig zelf op de pagina voor zonnepanelen opbrengst. Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee. Op de langere termijn kunt u dus een hoop geld besparen. Daarnaast wordt ook de woningwaarde verhoogd als u zonnepanelen laat plaatsen. Zou u de woning ooit verkopen, dan wordt de woning met zonnepanelen namelijk veel aantrekkelijker.

Als u de mogelijkheid heeft om in zonnepanelen te investeren, raden we u aan om dit ook te doen. Dit is het perfecte moment om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen.

Kosten zonnepanelen plaatsen

Duurzame energie

Ook voor het milieu is zonne-energie veel beter dan energie die opgewekt wordt met fossiele brandstoffen. Door gebruik te maken van zonne-energie, kunt u dus voorkomen dat er een hoop CO2 vrijkomt. Als u het milieu belangrijk vindt, is het zeker aan te raden om in zonnepanelen te investeren. Zonnepanelen zijn voordelig voor zowel uw portemonnee als voor het milieu.

Zonnepanelen kosten vergelijken

Er zijn verschillende partijen door wie u zonnepanelen op uw dak kunt laten plaatsen. Uiteraard zit er ook prijsverschil tussen de verschillende leveranciers. Bent u benieuwd welke partij in uw geval het meest voordelig is? Dan raden we u aan om de kosten te vergelijken. Dit doet u eenvoudig en vrijblijvend door offertes aan te vragen via onze website. Zo ziet u in een oogopslag welke partij het beste aansluit bij uw opdracht en worden de zonnepanelen voor het scherpste tarief op uw dak geplaatst.