Monokristallijne zonnepanelen kosten per paneel

Wanneer we de prijzen van de verschillende soorten zonnepanelen op de markt gaan vergelijken zal het al vrij snel duidelijk worden dat monokristallijne zonnepanelen absoluut niet de voordeligste zijn. Het vrij intensieve productieproces waarvan sprake is bij dit type zonnepanelen zorgt ervoor dat de gemiddelde prijs tussen de 5 en 10 procent hoger is gelegen in vergelijking met deze van polykristallijne zonnepanelen. U kan in ruil voor deze hogere prijs wel rekenen op een (nog) beter rendement. De gemiddelde prijs voor een monokristallijn zonnepaneel is gelegen tussen de 175 en 400 euro (voor panelen van 280 – 320 Wp).

U dient er rekening mee te houden dat in de hierboven aangehaalde prijs de installatiekosten niet zijn inbegrepen. Opteert u voor het plaatsen van een monokristallijn zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp? Dan zal u daarvoor inclusief de installatiekost 300 à 600 euro moeten betalen. Hou er dus rekening mee dat de installatiekost de totale prijs nog verhoogt.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €3.000 – €4.000 €950
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €4.500 – €5.500 €1.400
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €6.000 – €7.000 €1.950
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €6.900 – €7.900 €2.250
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €7.800 – €8.800 €2.550

Monokristallijne zonnepanelen kosten per m2

Nu we weten met welke gemiddelde prijs u bij monokristallijne zonnepanelen rekening dient te houden is het eveneens mogelijk om verder te kijken naar de gemiddelde prijs waar sprake van is per vierkante meter. Bij een prijs van 240 euro voor een paneel geldt dat er sprake is van een gemiddelde prijs van ongeveer 140 euro per vierkante meter. Voor deze berekening wordt rekening gehouden met het gegeven dat één paneel goed is voor 1,7 vierkante meter. Weet u vervolgens hoeveel de totale dakoppervlakte bedraagt waar uw woning over beschikt? In dat geval kan u zeer concreet gaan berekenen hoeveel u precies per vierkante meter voor deze zonnepanelen zal moeten betalen.

Monokristallijn zonnepanelen

Wat kosten monokristallijne zonnepanelen gemiddeld?

Als u een systeem met monokristallijne zonnepanelen wenst te kopen kan u er daarbij rekening mee houden dat er drie verschillende soorten kosten dienen te worden betaald. De materiaalkosten zijn goed voor 70 procent van de totale prijs. 25 procent van de totale prijs van de installatie wordt veroorzaakt door de arbeidskosten. Tot slot is het zo dat de kilometervergoeding die wordt aangerekend door vakmensen de resterende 5 procent in beslag neemt. Hoe verder de specialist bij u vandaan is gevestigd, des te hoger deze kosten uitvallen.

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald kan er rekening mee worden gehouden dat de prijs van een monokristallijn zonnepaneel (bij 300 Wp) is gelegen tussen de 300 en 600 euro. Ervan uitgaande dat een gemiddeld systeem bestaat uit tien zonnepanelen betekent dit dat u rekening kan houden met een gemiddeld kostenplaatje voor een compleet systeem (inclusief de installatie) van tussen de 3.000 & 6.000 euro. Wilt u graag kunnen rekenen op de scherpst mogelijke monokristallijne zonnepanelen prijs die er op de markt voor handen is? Dan spreekt het voor zich dat het altijd de moeite waard kan zijn om een vergelijking uit te voeren. Zo wordt ook meteen het verschil in prijs duidelijk tussen de verschillende merken van monokristallijne zonnepanelen.

Rendement monokristallijne zonnepanelen

Het rendement waar u op kan rekenen bij monokristallijne zonnepanelen is gemiddeld tussen de 15 en 20 procent hoger gelegen in vergelijking met de zogenaamde polykristallijne zonnepanelen. Het rendement van monokristallijne exemplaren wordt bovendien stelselmatig beter. Er zijn vandaag de dag dan ook al exemplaren op de markt terug te vinden waarbij sprake is van een rendement dat hoger is gelegen dan 20 tot zelfs 23 procent. De belangrijkste veroorzakers van het verschil in rendement zijn de structuur en de zuiverheid van de zonnecellen van de monokristallijne panelen.

Omdat het rendement bij monokristallijne zonnepanelen hoger is gelegen ten opzichte van het rendement bij polykristallijne exemplaren is het zo dat u minder panelen dient aan te schaffen. De gunstige ligging van de kristallen zorgt er immers voor dat de zonnecellen op een zeer efficiënte manier zonnestralen om kunnen zetten in stroom. Dit zorgt ervoor dat monokristallijne zonnepanelen zich eveneens goed lenen voor kleine daken met een beperkte (beschikbare) oppervlakte. Op deze manier is het zelfs met een klein dak nog steeds mogelijk om te kunnen rekenen op een zeer degelijk rendement.