De polykristallijne zonnepanelen kenmerken zich door een blauwe kleur (veelal) gecombineerd met een aluminium omlijsting. Ook het mozaïek-achtige ruitjespatroon kan een duidelijke herkenningsfactor zijn. De gemiddelde polykristallijne zonnepanelen prijs ligt zo’n 10 procent lager in vergelijking met monokristallijne exemplaren. Dit zorgt ervoor dat ze zich prima lenen voor grote daken die aldus beschikken over een aanzienlijke dakoppervlakte.

Polykristallijne zonnepanelen prijs per paneel

Wanneer we de gemiddelde polykistallijne zonnepanelen prijs gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze over het algemeen een stukje lager is gelegen in vergelijking met de monokristallijne exemplaren. Dat is vooral te wijten aan het feit dat het productieproces bij polykristallijne zonnepanelen een stuk eenvoudiger is ten opzichte van deze van monokristallijne zonnepanelen. Opteert u voor een dergelijk zonnepaneel met een vermogen van 270 Wp? Dan dien je er rekening mee te houden dat u hiervoor een prijs moet betalen gelegen tussen de 175 & 300 euro. In deze prijs zijn de kosten voor de installatie niet inbegrepen. Wilt u liever een polykristallijn zonnepaneel aanschaffen van 300 Wp en wilt u ook meteen dat de prijs van de installatie is inbegrepen? Hou in dat geval rekening met een gemiddelde aankoopprijs gelegen tussen de 280 en 560 euro.

Polykristallijne zonnepanelen prijs per m2

Wanneer u op zoek bent naar informatie met betrekking tot de polykristallijne zonnepanelen prijs zal u mogelijk ook een goed zicht willen hebben op de gemiddelde prijs per vierkante meter. Wanneer we uitgaan van een gemiddelde aankoopprijs gelegen tussen de 175 en 300 euro voor een polykristallijn zonnepaneel van 270 Wp (exclusief installatie) betekent dit dat je per vierkante meter een prijs moet betalen van 105 à 150 euro. Rekening houdende met dit gegeven is het mogelijk om, wanneer u de totale oppervlakte van uw dak kent, te bepalen hoeveel de exacte prijs per vierkante meter voor uw specifieke dak zal bedragen.

Wilt u graag nog een stapje verder gaan? Dan is het ook mogelijk om de prijs te berekenen voor polykristallijne zonnepanelen per kWh. Dit doet u door in eerste instantie te kijken naar het vermogen waar het zonnepaneel over beschikt. Is er sprake van een gemiddeld vermogen van 270 Wp en een prijs van 175 à 300 euro per paneel? Dan komen we uit op een prijs gelegen tussen de 0,75 & 1 euro per kWh. De exacte prijs zal uiteraard worden bepaald door het vermogen waar het paneel over beschikt. U betaalt per kWh minder met een polykristallijn zonnepaneel vergeleken met een monokristallijn zonnepaneel.

Polykristallijn zonnepanelen

Wat kosten polykristallijne zonnepanelen gemiddeld?

Wanneer u de gemiddelde prijs wil achterhalen van een compleet systeem met polykristallijne zonnepanelen kan u er op rekenen dat 80 procent van de kosten betrekking heeft tot de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Het gaat hierbij dan voor alle duidelijkheid niet alleen maar om de zonnepanelen op zich, maar ook om de extra onderdelen die benodigd zijn om het geheel te laten functioneren. Gemiddeld 15 procent van de totale prijs is voorbehouden voor de installatie van de panelen als gevolg van het vrij arbeidsintensieve werk van de installateur. Tot slot zijn er ook nog de 5 procent aan kilometerkosten. Hoe verder de installateur in kwestie van uw woning vandaan woont, des te hoger de kilometervergoeding uiteraard zal komen te liggen.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (275 WP) Gem. prijs incl. montage Gem. besparing per jaar
1 2.200 kWh 2750 WP 10 €2.500 – €3.500 €850
2 3.500 kWh 4125 WP 15 €3.500 – €4.500 €1.300
3 4.000 kWh 5500 WP 20 €5.000 – €6.000 €1.800
4 4.500 kWh 6325 WP 23 €5.800 – €6.800 €2.100
5 5.500 kWh 7150 WP 26 €6.700 – €7.700 €2.400

Eerder op deze pagina werd al aangehaald dat een polykristallijn zonnepaneel (inclusief installatie) een prijskaartje heeft welke is gelegen tussen de 280 en 560 euro. Wanneer we ervan uit gaan dat een gemiddeld systeem bestaat uit tien panelen kan er worden geconcludeerd dat er sprake is van een gemiddelde prijs voor een complete installatie bestaande uit polykristallijne zonnepanelen van 2.800 à 5.600 euro. Ook de kosten voor de plaatsing zijn hierbij inbegrepen.

Rendement polykristallijne zonnepanelen

Het rendement waarvan sprake is bij (polykristallijne) zonnepanelen heeft betrekking tot het percentage aan stroom welke kan worden opgewekt door middel van de panelen. Globaal gezien kan er worden vastgesteld dat het rendement waar op gerekend kan worden bij polykristallijne zonnepanelen lager is gelegen dan bij de monokristallijne exemplaren. Het gemiddelde rendement bij polykristallijne zonnepanelen bedraagt zo’n 12 tot 16 procent bij ideale omstandigheden. Verschillende eigenschappen waar deze panelen over beschikken dragen bij aan het prima rendement waar op kan worden gerekend. Het gaat hierbij om:

  • Het materiaal waarvan de polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt;
  • De mooi afgewerkte, vierkante randen waar de panelen over beschikken;
  • De polykristallijne structuur die zorgt voor een eenvoudigere opname van het zonlicht;

Naast bovenstaande is er ook nog de zijdelingse instraling waar deze panelen over beschikken. Ook deze levert uiteraard een aanzienlijke bijdrage aan het globale rendement waar u bij dergelijke panelen op kan rekenen.