Bitumen wordt het meest gebruikt bij platte daken. Deze zijn vaak geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Er wordt vaak gewerkt in rijen van zonnepanelen. Naast bitumen zijn er ook andere soorten ondergronden beschikbaar zoals EPDM of PVC.

Waar moet u rekening houden bij installatie?

Draagvermogen en waterdichtheid

Ongeacht de dakvorm is het essentieel om het draagvermogen van het bitumen dak te beoordelen. Zowel platte als schuine daken moeten waterdicht zijn en voldoende draagkracht hebben om de zonnepanelen te kunnen ondersteunen.

Flexibiliteit van zonnepanelen

Bij bitumen daken is het vaak ideaal om te kiezen voor flexibele dunne film zonnepanelen die vanwege hun lichte gewicht en buigzaamheid de installatie op verschillende vereenvoudigen.

Veiligheidsmaatregelen

Het naleven van strikte veiligheidsvoorschriften is cruciaal tijdens het installatieproces, vooral op platte daken waar er gewerkt wordt op hoogte.

Onderhoud en monitoring

Na de installatie is het verstandig regelmatig onderhoud uit te voeren. Het reinigen van de zonnepanelen en periodieke inspecties zijn belangrijk om de optimale prestaties te behouden.

Zonnepanelen op bitumen dak

Zonnepanelen op een plat bitumen dak

Wilt u zonnepanelen plaatsen op een plat bitumen dak? Dan kunt u waarschijnlijk snel van start. Op een plat dak wordt ballast gebruikt waardoor de zonnepanelen hier vaak gelijk op kunnen.

Voorwaarden voor plaatsing

Op een plat dak met bitumen worden zonnepanelen geplaatst onder bepaalde voorwaarden. Het dak moet waterdicht zijn en voldoende draagkracht hebben. Als algemene vuistregel geldt dat het dak geschikt is als men erover kan lopen.

Randafstand

Voor een plat dak is voldoende randafstand van cruciaal belang. Deze afstand varieert per verdieping. Op de eerste verdieping moet de afstand tot de rand 30 centimeter zijn, op de tweede verdieping 50 centimeter en op de derde verdieping 70 centimeter.

Bekabeling

Bij platte daken wordt in 90% van de gevallen de bekabeling via pijpjes of de gevel naar beneden geleid. Als dit niet mogelijk is, wordt een dakdoorvoer gemaakt. Belangrijk is dat de kosten voor een dakdoorvoer niet worden doorberekend.

Zonnepanelen op een schuin bitumen dak

Overweegt u zonnepanelen op een schuin bitumen dak te plaatsen? Dan zijn er enkele technische vereisten en restricties waar u rekening mee moet houden.

Directe bevestiging op houtwerk

Zonnepanelen kunnen alleen worden gemonteerd op een schuin bitumen dak als de bitumineuze dakdichting rechtstreeks op het houtwerk ligt. Dit betekent dat de structuur van het dak geschikt moet zijn voor het dragen van het extra gewicht van de zonnepanelen.

Bitumenhaken

Voor de bevestiging van zonnepanelen wordt gebruikgemaakt van bitumenhaken. Deze haken dienen waterdicht te worden gemaakt met behulp van rubbers. Dit zorgt voor een waterdichte afdichting en voorkomt lekkages die de dakstructuur kunnen aantasten. Door gebruik te maken van bitumenhaken en rubbers kan de esthetiek van het dak behouden blijven.

Structuuranalyse

Voordat de installatie begint, moet er een grondige analyse van de dakstructuur worden gedaan. Dit betekent dat de draagkracht van het houtwerk wordt beoordeeld en eventuele zwakke punten die versterking vereisen worden geidentificeert.

Professionele Installatie

Gezien de technische complexiteit en specifieke vereisten is het raadzaam om de installatie van zonnepanelen op een schuin bitumen dak over te laten aan professionals die ervaring hebben met dit soort installaties. Dit minimaliseert het risico op structurele problemen en zorgt dat u verzekerd bent van een succesvolle installatie.

Hoe werkt zonnepanelen plaatsen op een bitumen dak?

1. Dakinspectie en reparatie

  • Voer een grondige inspectie uit om schade te identificeren.
  • Repareer het dak bij eventuele schade om de structurele integriteit te waarborgen.

2. Draagvermogen evaluatie

  • Laat het draagvermogen van het dak beoordelen, en verstevig indien nodig.

3. Keuze van zonnepanelen

4. Montagesysteem kiezen

  • Kies een montagesysteem dat past bij de dakstructuur, zoals ballastmontagesystemen of beugels.

5. Waterdichtheid waarborgen

  • Zorg voor waterdichtheid met behulp van afdichtingen en flitsingstechnieken rond bevestigingspunten.

6. Elektrische installatie

  • Laat een gekwalificeerde elektricien de elektrische bekabeling installeren, met aansluiting op omvormers en het gebouwnet.

7. Veiligheid implementeren

  • Neem strikte veiligheidsmaatregelen, inclusief het gebruik van veiligheidsuitrusting bij werken op hoogte.

8. Onderhoudsplan opstellen

  • Ontwikkel een plan voor regelmatig onderhoud en monitoring van de zonnepanelen.