Dakkapel met zonnepanelen

Wanneer u een dakkapel met zonnepanelen wenst te realiseren dient u, u in eerste instantie de vraag te stellen voor welke oplossing u gaat kiezen. Hierbij kan u een keuze maken tussen:

  1. Het plaatsen van zonnepanelen rond de dakkapel;
  2. Het plaatsen van zonnepanelen op de dakkapel;

Zonnepanelen rondom dakkapel plaatsen

Zonnepanelen rond de dakkapel plaatsen is verstandig wanneer de dakkapel in verouderde staat verkeerd. De kans is namelijk groot de dakkapel niet stevig genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. Wanneer er sprake is van een al langdurig bestaande dakkapel is het altijd een goed idee om de staat ervan even te laten controleren door een vakman. Door panelen rond de dakkapel op het dak van uw woning te plaatsen kan u wellicht uw volledige stroomverbruik indekken.

Zonnepanelen plaatsen op de dakkapel

Het plaatsen van zonnepanelen op de dakkapel is uitsluitend mogelijk wanneer de dakkapel het extra gewicht van die installatie kan dragen. Kiest u voor het laten plaatsen van een nieuwe (prefab) dakkapel samen met zonnepanelen? Dan is dit doorgaans helemaal geen probleem. Ook op een bestaande dakkapel is het mogelijk om in bepaalde gevallen (extra) zonnepanelen te plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen op een dakkapel plaatsen?

De ruimte die beschikbaar is op een dakkapel kan beperkt zijn. Afhankelijk van de afmetingen en vorm kunt u inschatten hoeveel zonnepanelen erop passen. Het essentieel om de afmetingen van de dakkapel te meten en de beschikbare oppervlakte te berekenen. Hiermee kunt u exact bepalen hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. Gemiddeld kunt u ervan uitgaan dat er 2 tot 4 zonnepanelen op een dakkapel kunnen.

Zonnepanelen op bestaande dakkapel

Bij het realiseren van zonnepanelen op een dakkapel is er (uiteraard) lang niet altijd sprake van een gloednieuwe dakkapel, in tegendeel. In veel gevallen is het dan ook zo dat mensen er simpelweg voor kiezen om de zonnepanelen op een bestaande dakkapel te laten plaatsen. Dat is op zich geen probleem, zolang u maar stil blijft staan bij de belangrijkste aandachtspunten. Wat deze aandachtspunten betreft kan je onder meer denken aan de onderstaande:

  1. De staat van de dakkapel;
  2. Het gewicht en de ballast waarvan sprake is;
  3. De oriëntatie van de dakkapel;
  4. De afmetingen waar de dakkapel over beschikt;

De staat van uw dakkapel is altijd van cruciaal belang. Is er sprake van een onstabiele constructie? Of is de dakkapel niet voorzien op het bijkomende gewicht? Dan spreekt het voor zich dat het plaatsen van zonnepanelen op de constructie geen goed idee is. Is er sprake van een nieuwe (prefab) dakkapel die u wil laten plaatsen? In dat geval is het altijd een aanrader om aan de fabrikant aan te geven dat u van plan bent om zonnepanelen boven op de dakkapel te plaatsen. Op die manier kan hij namelijk rekening houden met gewicht dat erop zal komen te liggen.

Zonnepanelen op en rondom dakkapel

Let op! Heeft uw dakkapel een plat dak? In dat geval moet u er rekening mee houden dat er een behoorlijk gewicht extra op zal komen te liggen. De zonnepanelen zullen worden verstevigd zodat ze niet omver kunnen waaien wanneer er een harde wind optreedt. Hou er rekening mee dat deze extra ballast kan zorgen voor zomaar even (meer dan) 200 kilogram aan gewicht. Is er sprake van een dakkapel welke beschikt over een hellend dak? In dat geval is die extra ballast niet vereist. Hou in deze situatie rekening met een gewicht van tussen de 20 en 25 kilogram per zonnepaneel.

Risico op lekkage

Een veelvoorkomende zorg is het risico op lekkage. Het is daarom belangrijk dat de installatie van de zonnepanelen goed wordt uitgevoerd zodat de afdichting van het dak intact blijft. Een professionele installateur met ervaring in het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen kan ervoor zorgen dat alles correct wordt gemonteerd en dat er geen lekkageproblemen ontstaan.

Zonnepanelen op een dakkapel: waarom wel of niet?

Zonnepanelen op een dakkapel hebben verschillende voordelen. Ten eerste maakt u efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte op uw dak waardoor u meer duurzame energie opwekt en uw energierekening verlaagt. Daarnaast zijn zonnepanelen een waardevolle investering voor uw woning, omdat ze net zoals een dakkapel de waarde van uw huis verhogen. Het hebben van zonnepanelen geeft bovendien een positief signaal af aan potentiële kopers als u uw huis in de toekomst wilt verkopen.

Aan de andere kant zijn er ook enkele aandachtspunten. Zo kan de hellingshoek en de oriëntatie van de dakkapel van invloed zijn op het rendement van uw installatie. Als de dakkapel veel schaduw krijgt van omliggende gebouwen of bomen, kan dit de opbrengst verminderen. Het is daarom belangrijk om de situatie goed te analyseren voordat u besluit om zonnepanelen te plaatsen.

Dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen

Wilt u graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen? Zou je graag tegelijkertijd ook willen kunnen profiteren van de voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen? In dat geval kan u ook kiezen voor het kopen van een dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen. Dit is de best mogelijke oplossing wanneer u, u geen zorgen wilt maken over het gewicht van het zonnepanelensysteem evenals de draagkracht waar de dakkapel over beschikt. Doordat een dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen een compleet product is kan u er op rekenen dat alle verschillende onderdelen uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Ook dit maakt deze optie zeer interessant.

Constructie

Wilt u een zonnepaneel op een dakkapel laten plaatsen? Dan heeft de informatie op deze pagina al aangegeven dat er stil moet worden gestaan bij de constructie waarvan sprake is. Deze constructie is ontzettend belangrijk omdat ze representatief is voor de draagkracht waar de constructie over beschikt. Met andere woorden, hoe steviger de constructie van de dakkapel is, des te veiliger ze is om er zonnepanelen op te kunnen plaatsen en uiteraard ook hoe meer zonnepanelen er op voorzien kunnen worden. Kan u niet goed inschatten of de constructie van uw dakkapel geschikt is voor het laten plaatsen van zonnepanelen? Laat in dat geval altijd een controle uitvoeren door een ervaren vakman. Alleen op die manier bent u namelijk echt zeker.